onsdag 28. oktober 2009

Nå blir det travelt

Jula kom veldig tidlig i år med en fantastisk julepresang. Digitalarkivet har startet en prøveordning av den nye tjenesten Skannet skiftemateriale.

Følgende tekst er hentet fra den nye nettsiden.

Tjenesten tilbyr navigering i og fremvisning av det skannede skiftematerialet. Tjenesten tar utgangspunkt i det skiftematerialet som er mikrofilmet, og det er mikrofilmene som er skannet. Tjenesten vil etter hvert bli utvidet med resten av skiftematerialet, som må skannes fra originalene.

Tjenesten gir også mulighet for å utnytte de transkriberte, søkbare skifteregistrene i Digitalarkivet. Skifteprotokoller som er med i søkbare registre, har lenker til disse registrene. Motsatt vei er det lenker fra hver skifteforretning (person) i registret til den aktuelle siden i skifteprotokollen.

Riksarkivets mikrofilmsamling av skiftemateriale omfatter sivil, geistlig og militær skifteforvaltning fra midten av 1600-tallet og til et stykke ut på 1800-tallet. Sluttåret for det mikrofilmede materialet varierer fra distrikt til distrikt, men det er relativt lite skiftemateriale yngre enn 1850 som er mikrofilmet.

Riksarkivets mikrofilmsamling med dødsfall protokoller er inkludert i denne tjenesten. Dødsfallsmeldingene kan betraktes som et første steg på veien mot skiftebehandling. Dette materialet omfatter foreløpig kun Oslo, Akershus, Østfold og Bergen by. I noen tilfeller går protokollene frem til ca. 1970

Tjenesten tilbyr i overkant av 2700 kilder med skiftemateriale (i hovedsak protokoller). Til sammen blir dette ca. én million bilder.

Den eldste skifteprotokollen er Aker sorenskriveris skifteprotokoll nr. 1, tett fulgt av Namdal sorenskriveris skifteprotokoll nr. 1. Begge starter høsten 1656. Først henimot 1700 har vi bevart skifteprotokoller fra de fleste sorenskriveriene og byfogdembetene, men også senere finnes det hull i rekkene av skifteprotokoller.

Før man setter igang med å bruke denne tjenesten får man en god oversikt over hva som finnes ved lese Arkivverkets nettside om Skifter. Her finnes blant annet en oversikt over de først skifteprokollene for de forskjellige områdene.

De som er vant til å bruke de skannede kirkebøkene vil kjenne seg igjen på disse sidene da det er mange likheter. Sender de som står bak dette arbeidet en stor takk. Dette kommer til å bli et fantastisk verktøy for slektsforskere og det bør hold oss opptatt i mange år framover. Takker og bukker!!!

søndag 25. oktober 2009

Ti Tips ...

Neste helg avholdes den årlige Slektsforskerdag mange steder rundt om i Norge. Dette er et arrangement som tiltrekker seg en del nybegynnere innen slektsforskning og da kan det være kjekt å ha noen tips som kan hjelpe folk i gang på de forskjellige områdene.

Jeg har vært opptatt av dette i lang tid og koordinerte også arbeidet med forløperen til Ti Tips variantene som var Ofte Stilte Spørsmål (OSS/FAQ) til no.slekt. Dette er tilbake til BBS tiden på 1990 tallet med diskusjonsgrupper på usenet.

Dagens Ti Tips ligger på nettsidene til DIS-Norge. Av disse er jeg nå kun involvert i å holde Ti Tips for New Zealand oppdatert. Riktig nok jobbes det for tiden med et utkast til Ti Tips om DNA og Slektsforskning. Den har hatt en trang fødsel, men målet er at den skal være tilgjengelig til årets Slektsforskerdag. Et utkast finnes på DIS-Norges Slektsforum sitt forum for DNA.

mandag 12. oktober 2009

Kanskje dere er i slekt langt, langt ute ...

Tittelen på dette innlegget drar du kanskje kjensel på. Den har i alle fall blitt brukt av SOL i en annonse i dagens nettutgave av Dagbladet med lenke til SOL nettsiden om Slektsforskning hvor det igjen er en lenke til denne bloggen. Dette har resultert i relativt mye trafikk på bloggen min de siste dagene.

Så da er du trolig også interessert i slektsforskning. Da bør du gjøre deg kjent med slektsforskerforeningen DIS-Norges nettsider. Stkk også innom DIS-Norges Slektsforum hvor du kan få hjelp i din egen slektsforsk
ning av andre slektsforskere. Legg inn en etterlysning på Slektsforum. Mange har blitt positivt overrasket og glade for masse hjelp der.

Utklippet med bilde er tatt fra SOL annonsen.

søndag 11. oktober 2009

Månedens anbefaling for andre gang

Overraskelsen var meget stor da jeg oppdaget at bloggen min igjen er månedens anbefaling med positiv omtale av SOL-verten Mette Gunnari på deres nettside om Slektsforskning. Bloggen min har også vært anbefalt tidligere. Det var i januar 2009. Siden den gang har følgende slektsblogger vært månedens anbefaling:

Februar Tid & rom
Mars Ord fra DIS-Norges leder
April Slekt og slikt!
Mai Min digitale verden
Juni Gretas blogg
Juli BrittN's slektsblogg
August Charlotte S H Jensen
September Hennings slektssider

Det finnes også mange andre nordiske slektsblogger som jeg gjerne anbefaler:
- Noen notater om slekt og kanskje litt annet
- Genit
- Slektsbloggen til Per-Olav
- Sannes - en blogg om släktforskning
- Reiser i fortid og nåtid
- Bjartes blogg
- Anna-Karin's Genealogical Blog
- Of Trolls and Lemons

Nå har jeg helt sikkert ikke fått med meg alle for her er det mange å velge mellom.

Sender også en stor takk til Viggers som i sin blogg Tid & rom holder oss oppdatert om månedens SOL-anbefaling og for hyggelig omtale av min blogg i den anledning.

tirsdag 6. oktober 2009

Vote for a blog

Nå kan du stemme på dine favoritt blogger. Ja, det vil si dersom de kommet seg gjennom nominasjonsprosessen. Det ser ut til at de aller fleste som er kommet med er blogger med sin opprinnelse i USA.

Det er Family Tree Magazine, som er et av mine favoritt blader, som gjennomfører avstemmingen om de 40 beste slektsbloggene. Bloggene er delt opp i følgende 10 kategorier:

1) All-Around (News, research advice, personal family stories, photos, opinion, etc)
2) Personal/Family (A family history blog focused on one - or more- specific families)
3) Local/Regional (Blogs focused on a region's history and genealogy)
4) Cemetery (Cemetery research, gravestone photos, etc)
5) Photos/Heirlooms (Blogs focused on the preservation of photos and heirlooms)
6) Heritage (Blogs focused on genealogy as it relates to a specific ethnicity, or heritage)
7) News/Resources (Blogs focused on genealogy news and information about resources)
8) How-To (Instructional content on genealogy resources and methodology)
9) Genealogy Companies (Blogs written on behalf of genealogy companies)
10) Genetic Genealogy (Blogs focused on genetic genealogy and family health history)

Mange av de nominerte bloggene finnes på min bloggrull til høyre på siden og alle mine favoritter synes fortsatt å være med. Så da er det bare å stemme innen 5. november. Bli med du også!

mandag 5. oktober 2009

Noen har gjort det

Ja, Journal of Genetic Genealogy har gjort det fra sin første utgave i 2005. DIS-Oslo/Akershus har nå også gjort det med å distribuere sitt medlemsblad DISputten på internett fra og med 2/2009 utgaven. Ved overgangen fra papirutgave til internett var det visst noen få som fortsatt ville ha en papirutgave av DISputten og det fikk de visst. I DISputten 3/2009 som ble tilgjengelig her om dagen finner jeg ingen omtale av overgangen så dette har trolig gått ganske så smertefritt. Dermed er betydelige midler blitt tilgjengelig til andre aktiviteter.

En slik overgang fra papir til internett vil nok komme for de aller fleste medlemsblader. Det som er avgjørende er tidspunktet mottakerne er modne for en slik overgang. Når det gjelder medlemsbladet Slekt og Data har jeg allerede lest internett utgaven som skal sendes i papirutgave til medlemmene i løpet av måneden. For min egen del så vil papirutgaven ikke bli åpnet når den kommer i postkassa. Tidligere utgaver ligger også tilgjengelig på DIS-Norges nettsider. Med et så flott tilbud fra DIS-Norge og en del av lokallagene er gamle papirutgaver kastet for lenge siden. Nå håper jeg også at Slekt og Data tar skrittet og begrenser utsendingen av papirutgaven radikalt. Betydelig kostnader kan derved bli spart og medlemskontingenten holdes på et lavt nivå som nå. En forening som ønsker å ha fokus på databehandling bør også ligge i forkant på dette området. Reduserte kostnader er med på å holde både medlemskontingent og terskelen for å bli medlem i foreningen lavest mulig. Det trengs nå som det er flere indikasjoner på at aktiviteten blant slektsforskere er avtakende.