søndag 24. oktober 2010

Det utrolige sammentreff

I går kom den siste utgaven av det meget tiltalende og profesjonelle The New Zealand Genealogist som er medlemsbladet til The New Zealand Society of Genealogists. Som vanlig var det innpakket i klar plast for å beskytte bladet på den lange reisen fra den andre siden av kloden. Et rask blikk på forsiden som du ser på bildet tiltrakk min oppmerksomhet da det viste en rød låve i bakgrunnen som neppe hørte hjemme i New Zealand. Nei, slike bygg er da mer vanlig her i Skandinavia, for ikke å si Norge. Nå var det ikke gått så veldig lenge siden det var en nordmann som var avbildet på forsiden til dette medlemsbladet så jeg hadde vanskelig for å tro at noe slikt kunne ha gjentatt seg. Dette måtte jeg selvsagt finne ut av og plasten forsvant rimelig raskt.

Jo, det viste seg at den røde bygningen er en norsk låve med Magnar Haraldsen fra Nannestad og Kathy Callaghan fra New Zealand, i forgrunnen. Kathy Callaghan var et kjent navn for hun er nevnt i bloggen min i april i år om Norske sorte får i New Zealand. Nå viste det seg at medlemsbladet inneholdt en fem siders artikkel om familien til Harald Oskar Andersen som hadde forlatt sine to nyfødte barn i Norge etter en episode som medførte et dødsfall omkring 1903. Familien i Norge hørte aldri noe mere fra han og man trodde han hadde dratt til sjøs og omkommet. I virkeligheten slo han seg ned i New Zealand og levde et normalt familieliv der.

Kathy som ønsket å komme i kontakt med familien i Norge sendte i mai i år en epost til Eidsvoll Ullensaker Blad med spørsmål om hjelp til å finne slekt i Nannestad. Redaktøren satte bladets medarbeider Magnar Haraldsen på saken. Etter videre undersøkelser så viste det seg at også Magnar Haraldsen var en av etterkommerne til Harald Oskar Andersen. Hvilket sammentreff!

Kathy har lagt ut artikkelen hun skrev i medlemsbladet på sin hjemmesideher kan du lese hele historien.

Ja, noen ganger viser det seg at også det som er lite sannsynlig skjer. I april skrev jeg følgende om denne historien "
Denne gangen viste det seg at det var en nordmann som var avbildet på forsiden. Det har neppe skjedd tidligere og sannsynligheten for at det skal skje igjen er også svært liten." Men så skjedde det allikevel. Det som i alle fall er sikkert er at lokalaviser kan være til stor hjelp når man skal finne nålevende slekt.

mandag 11. oktober 2010

Og det skjedde igjen den 11 Okt 2010 12:38:47

Om det var det forrige blogginnlegget mitt som har vekket konkurranse instinktet skal være usagt. Aktiviteten på Slektsforum er i alle fall meget høy for tiden. Det kan neste se ut som om det har oppstått en liten konkurranse om hvem som har flest innlegg. Laila har i alle fall skrevet nesten 50 innlegg på under to døgn. Håper de heldig mottagerne vet å sette pris på responsen. Lillian var i tet i 58 timer 6 minutter og 55 sekunder før Laila var tilbake der hun har vært i mange år. Så nå er alt tilbake til det normale på Slektsforum bortsett fra at aktiviteten er høyere enn vanlig.

lørdag 9. oktober 2010

Det skjedde 09 Okt 2010 02:31:52

Ja, det var tidspunktet det ble sendt et svar på temaet Ole Knudsen og Ingeborg Olsdatter Kleppeeie i forumet for Våga på Slektsforum. Svaret ble sendt av Lillian Kristiansen. Det var hennes innlegg nummer 3809 på Slektsforum. Med dette innlegget overtok hun posisjonen som den personen med flest innlegg på Slektsforum, en posisjon som Laila N. Christiansen trolig har innehatt i mer enn 5 år. Queens of Slektsforum har med det fått en ny #1.

fredag 8. oktober 2010

Family Finder

I mars skrev jeg om revolusjonen som var i anmarsj innen DNA og slektsforskning. Planen var da å ta FamilyTreeDNA sin autosomale Family Finder test. Testen er nå gjennomført og treff med andre testere strømmer jevnt og trutt inn med ca. 3 nye treff i måneden. Til nå har det blitt til sammen 18 treff, hvor 4 (22%) av treffene har resultert i identifisering av felles aner.

Første felles ane er i 3 av treffene 7-9 generasjoner tilbake og i 1 treff 11 generasjoner tilbake. Dette er 2 eller flere generasjoner mer enn hva FamilyTreeDNA anslår. Dette avviket har også flere andre med norske aner opplevd og skyldes trolig at ekteskap mellom relativt nære slektninger er mer vanlig i Norge enn hva som er tilfelle mange andre steder i verden.

En annen observasjon er at 13 (72 %) av mine treff er med personer som lever i Amerika. Min anetavle i de første 7 generasjonene har kun personer bosatt i Norge. Det er derfor svært stor sannsynlighet at personer som har treff med meg har norske røtter. At amerikanerne jeg har treff med har meget stor sannsynlighet for norske aner kommer derfor ofte som en stor overraskelse.

Personer som har tatt autosomal test hos 23andMe klager ofte på at de ikke får respons fra andre de har treff med. Dette skyldes trolig at de fleste som tester med 23andMe kun er interessert i medisinske aspekter ved testen og ikke slektsforskning. Dette er ikke tilfelle hos FamilyTreeDNA hvor jeg til nå har fått respons på 94% av min henvendelser.