lørdag 26. januar 2013

Norske slektsblogger


For omtrent et år siden skrev jeg om at aktiviteten på slektsblogger hadde begyndt å avta og at antallet nye blogger også hadde avtatt. I løpet av 2012 har jeg kun registrert to nye slektsblogger og det er "Renathe`s Verden" og "Ivars blogg" med henholdsvis 14 og 12 innlegg i 2012. Så det er heldigvis fortsatt litt tilsig av nye blogger. 

En negativ observasjon er at det nå er to uker siden siste innlegg på min 10 norske slektsbloggliste. I januar 2012 var det tilsvarende tall 5 dager. Dette bekrefter den generelle observasjonen for et år siden med avtakende aktivitet på norske slektsblogger. Det er meget trolig at det er Facebook som har overtatt en del av den aktiviteten som ellers ville ha foregått på slektsbloggene.

Blant de norske slektsbloggene er "Genit" av Liv Marit Haakenstad og "Slekt og slikt!" av Laila Christiansen blant mine favoritter. Så jeg håper de holder det gående. 

tirsdag 22. januar 2013

Nytt slektsforsker LAN-party

I september i fjor arrangerte NSF sitt aller første LAN-party. Det sies at det også var det aller første av sitt slag for slektsforskere i Europa. Arrangementet var så vellykket at det ble bestemt å arrangere en liknende sammenkomst fra fredag 8. til lørdag 9. mars 2013 i Øvre Slottsgt. 2 B, Oslo. Med den pågående enorme reklamekampanjen for slektsforskning på TV med serien "Hvem tror du at du er?" og historisk sett et tidspunkt på året med stor interesse for slektsforskning ligger alt til rette for et meget vellykket arrangement. 

Det er meget positivt at NSF skaper nye arenaer for slektsforskere og vi får håpe at også andre foreninger inspireres til nyskapning. Det har vært langt mellom denne type nyheter de siste årene.  

lørdag 12. januar 2013

Slekt og DNA på norsk

Er du interessert i å finne ut hva DNA tester kan brukes til i forbindelse med slektsforskning bør du lese artiklene på bloggen Norgesprosjektet DNA. Det er ikke  så mange innlegg der, men de er i aller høyeste grad lesverdige og gir eksempler på hvordan DNA tester kan være til hjelp.

Selvsagt finnes det også en facebook side om dette for den som ønsker å følge med på mer hyppig utveksling av opplysninger. Du finner den på The Norway DNA project - Norgesprosjektet FTDNA. Selvsagt oppfordres alle som er interessert i dette teamet om og ta en test og delta i Norgesprosjektet DNA. Jo flere som er med desto bedre blir resultatet!    

søndag 6. januar 2013

Overraskende norske topp 100 plasseringer

Fra tid til annen dukker det opp oversikter over populære nettsteder. Det canadiske GenealogyInTime Magazine hevder å ha laget en objektiv global oversikt basert på data fra Alexa.com som jeg også tidligere har brukt for å måle trafikken på norske nettsteder. GenealogyInTime Magazine sin oversikt over de 100 mest populære nettstedene finner du her.

Det er slettes ikke overraskende at Ancestry.com er på topp også i år. Blant de 10 første er det små forandringer sammenlignet med forrige år. At Digitalarkivet er det mest populære norske nettstedet er heller ingen overraskelse, men at det dukker opp allerede på en 12. plass er meget imponerende. Norge er tross alt et meget lite land med kun 5 millioner innbyggere. Selv om vi tar med alle de som utvandret fra Norge og dobler dette tallet, så er det et lite tall sammenliknet med andre land. En annen overraskelse at det nettstedet MyHeritage.no også er med på listen allerede på en 18. plass. Dette er den høyeste plasseringen blant nykommerne. 

Blant slektsblogger kommer ikke overraskende Eastman´s Geneaology Newsletter øverst på 22. plass og blant DNA nettsteder er det som forventet FamilyTree DNA som ligger øverst med en 17. plass.

At listen ikke inneholder noen andre nordiske, australske eller new zealandske nettsteder kan man jo undres over og tyde på at listen er ganske selektiv på hvilke nettsteder som er tatt med.