søndag 24. mars 2013

Fora på engelsk

Lesere av denne bloggen har sikkert fått med seg at jeg ikke er tilhenger av mange fora innen slektsforskning da dette vanligvis medfører liten aktivitet i hvert enkelt forum. Faller aktiviteten under et kritisk nivå blir antallet personer som følger forumet så få at aktiviteten dør helt ut. Hva som er et kritisk nivå kan nok variere noe, men det bør i alle fall være litt mer enn 10 meldinger i måneden. Noen vil kanskje hevde at det bør være enda større trafikk med minst en melding i døgnet i snitt. 

Av engelske fora med fokus på norsk slektsforskning har RootsWeb hele 21 slike. De aller fleste av disse er geografisk inndelt på fylke pluss forumet Norway. Dette forumet er det suverent mest aktive og har flere hundre meldinger i måneden. Størst var aktiviteten på Norway i mars 2001 med 3128 meldinger. Siden da har aktiviteten avtatt. Mange av disse fylkesfora er nå døde, men det er litt aktivitet i Vestfold, Trøndelag, Buskerud, Telemark, Oppland og Vest-Agder.

Som en god nummer to kommer Norway-Heritage med sine 15 fora hvor forumet General genealogy er det mest aktive. Det er også litt aktivitet i fora for Hunting Passenger Lists, Norwegians in America og Kiwi Vikings & Aussies    

GenForum har tre slike fora, men det er kun forumet Norway som har litt aktivitet.

Ancestry.com, som har overtatt Rootsweb, har 22 fora for norsk slektsforskning. Disse er stort sett oppdelt fylkesvis. Det er liten aktivitet der bortsett fra forumet General som har litt aktivitet. 

De fora som her er nevnt har stort sett hatt avtagende aktivitet de siste årene. Dette kan nok i stor grad skyldes en enorm oppblomstring av Facebook sider om slektsforskning. Et eksempel ble omtalt her for vel et år siden. Historien har vist at denne FamilySearch siden for Norge ikke er liv laga. Behovet var allerede mer enn godt nok dekket av RootsWeb, Norway-Heritage, GenForum og Ancestry. Det finnes trolig også andre fora som ikke er nevnt her. Det slektsforskere har behov for er noen få fora med stor aktivitet og ikke et mangfold av mer eller mindre døde som det er vanskelig å holde oversikt over. 

søndag 17. mars 2013

RootsTech 2013

Rootstech er den største slektsforsker konferansen i USA og holdes hvert år i Salt Lake City, Utah. Årets konferanse avholdes den 21-23 mars. Over 5000 personer har allerede registrert seg for å delta. Det er vel få norske slektsforskere som tar turen i ens ærend for å gå på denne konferansen. Men fortvil ikke for du har anledning til å følge 13 av presentasjonen direkte på din egen skjerm. I 2012 var det 50 000 personer som fulgte disse direktesendingene som fortsatt kan sees her.

Følgende presentasjoner vil bli vist i år.
Mountain Standard Time
"Best of RootsTech"
Live Stream on RootsTech.org
Thursday, March 21
 8:30 a.m.
Keynote speakers: Dennis Brimhall, President and CEO, FamilySearch International, Syd Lieberman, Nationally Acclaimed Storyteller, Author, and Teacher, and Josh Taylor, Lead Genealogist at findmypast.com and President, Federation of Genealogical Societies
11:00 a.m.
The Future of Genealogy-Thomas MacEntee and panel (Mannen bak Geneabloggers)
1:45 p.m.
Tell It Again (Story@Home)-Kim Weitkamp
3:00 p.m.
The Genealogists Gadget Bag-Jill Ball and panel (Hun skriver den fine australske slektsbloggen Geniaus)
4:15 p.m.
Finding the Obscure and Elusive: Geographic Information on the Web-James Tanner
Friday, March 22
 8:30 a.m.
Keynote speakers: Jyl Pattee, Founder, Mom It Forward Media, and Tim Sullivan, President and CEO, Ancestry.com
9:45 a.m.
Researching Ancestors Online-Laura Prescott
11:00 a.m.
FamilySearch Family Tree-Ron Tanner (Forfatter av bloggen Genealogy´s Star som er en av mine favoritter)
1:45 p.m.
Google Search... and Beyond-Dave Barney
3:00 p.m.
From Paper Piles to Digital Files-Valerie Elkins
Saturday, March 23
 8:30 a.m.
Keynote speakers: David Pogue, Personal Technology Columnist, The New York Times, and Gilad Japhet, Founder and CEO, MyHeritage
9:45 a.m.
Using Technology to Solve Research Problems-Karen Clifford
11:00 a.m.
Digital Storytelling: More Than Bullet Points-Denise Olson

tirsdag 12. mars 2013

Flott tiltak av DIS-Molde

Med den enorme interessen for slektsforskning for tiden er det også tid for å tenke litt nytt for å fange opp de med denne interessen. DIS-Molde har gjort dette i samarbeid med byens bymuseum. På Molde Bymuseum stiller erfarne slektsforskere opp for å hjelpe den som stikker innom. Dette tiltaket er ment å vare en liten ukes tid. Dette er sikkert et opplegg som med hell kan gjennomføres mange steder i landet. 

Romsdals Budstikke har skrevet om tiltaket som tydeligvis er meget populært. 

søndag 3. mars 2013

NSF i ny fin drakt

NSF har i disse dager fornyet sin nettside og det med meget godt resultat. Det har blitt en meget tiltalende og oversiktlig design som i alle fall appellerer til meg. Det er ingen tvil om at det skjer mye spennende i NSF for tiden. Ikke minst dersom man ser litt nøyere på bildet som for tiden preger forsiden. På bildet henger det på veggen en NSF logo. Kanskje bildet er ment å være fra NSF sitt kontor. Det kan nesten se ut som om det er en "mafia-boss" som tilbyr gratis kurs i slektsforskning? Flott at NSF også kan presentere seg på en litt mer uhøytidelig måte. Betyr dette en kursendring? Tidligere har NSF ofte blitt betraktet å være foreningen for "eliten" av slektsforskere, men nå kan det se ut til at de tar i bruk mer uhøytidlige virkemidler for å tiltrekke seg nye medlemmer.