test

mandag 8. juni 2009

Begynnelsen på noe stort

Bokhylla.no prosjektet er ingen nyhet lengre, men dette er i aller høyeste grad begynnelsen på noe stort for slektsforskere og alle andre som er interessert i norsk litteratur.

Bokhylla.no er en tjeneste i NBdigital. Ved åpningen inneholdt bokhylla rundt 12 000 rettighetsbelagte bøker i fulltekst tilgjengelig på internett, i tillegg til bøker som er falt i det fri. Ca. 50 000 bøker som ble utgitt i 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene skal i løpet av de neste to årene gjøres tilgjengelig. Bokhylla gjør på den måten tilgjengelig det meste av norsk bokproduksjon fra fire tiår ved slutten av hvert sitt hundreår. Når alle hyller i Bokhylla er fylt, vil det finnes 10 000 000 søkbare boksider i tjenesten.

Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 100 000 bøker for bevaring de siste to årene. Den fysiske boksamlinga består av 450 000 titler, og alt skal digitaliseres. Ja, noen år tar det nok før alt dette materiale er tilgjengelig, men settes det inn betydelige ressurser så blir det neppe så veldig lenge å vente.

3 kommentarer:

Synnove sa...

Et kjempegodt tilbud

Greta sa...

Takk for reklamen, vi er litt stolt av dette prosjektet. Men får også mange spørsmål etter ting vi ikke har digitalisert og nyere ting som kun kan leses på våre maskiner så det behøves informasjon ja.

Vidar Øverlie sa...

Greta, det er bare kjekt å skrive positivt om et så flott tiltak. Siden det er kun en håndfull personer som leser bloggen min så blir nok reklameeffekten heller minimal.