Den 13. oktober kom verktøyet som vi har kunnet drømme om i mange år og som gjør det mye enklere å gjøre front end slektsforskning. Arkivverket har i flere år hatt et samarbeid med Ancestry, MyHeritage og FamilySearch. Disse har
transkribert innførsler i kirkebøker og klokkerbøker over døpte, viede og
gravlagte fra 1816 til et stykke utpå 1900-tallet. Dette enorme materiale er nå gjort søkbart og er den største enkelt begivenheten innen norsk slektsforskning de siste 50 årene.
Selvsagt blir ikke en slik transkribering perfekt og det er ikke vanskelig å finne feil, men dette har blitt et utrolig flott verktøy til å finne original kilden. Man skal aldri stole på en transkripsjon, men den gjør det mye lettere å finne original dokumentet. Det er god praksis å sjekke mot originalen. De som beklager seg over at det er masse feil kan bare la være å bruke verktøyet. Jeg har allerede spart mange timers arbeid ved å kunne søke i den nye databasen og lettere finne veien til original dokument.
Det er spesielt MyHeritage som har kommet godt ut av dette samarbeidet og tilgangen til den nye store datamengden. Sammen med den enorme samlingen av norske slektsrær som MyHeritage har i sin SuperSearch database har de nå det mest effektive tips verktøyet for front end slektsforskning i Norge. Men husk at alle tips bør sjekkes.
Så får vi håpe at dette samarbeidet også kan videreføres til perioden før 1816. Selvsagt er det langt mer krevende å transkribere tekst fra 1700 tallet, men her kan kanskje samarbeidet utvides slik at mange gode ressurser i slektsforsker foreninger og historielag blir med.
Digitalarkivet skal i alle fall ha en stor takk for å ha samarbeidet med Ancestry, FamilySearch og MyHeritage.
Den 1. desember blir 1920 folketelling gjort tilgjengelig og søkbar på Digitalarkivet. Det blir også en fin kilde, men ganske så ubetydelig sammenlignet med det som skjedde 13. oktober.