søndag 29. desember 2024

Årets slektsforskerbragd

Siden 2008 har årets slektsforskerbragd blitt annonsert for å hedre personer eller organisasjoner som har gjort en ekstraordinær innsats for slektsforskningen. I år går prisen til Randi Hagen, som tok et viktig skritt for å bringe norsk slektsforskning inn i fremtiden.

Den 21. februar 2024 opprettet hun Facebook-gruppen Kunstig intelligens (KI) i slektsforskning som raskt vokste til å bli et samlingspunkt for over 350 engasjerte medlemmer. Mange av disse er kjente navn i det norske slektsforskningsmiljøet, og gruppen fungerer som en arena for å diskutere og dele erfaringer om hvordan kunstig intelligens kan brukes i slektsforskning.

Med KI i rask utvikling og stadig flere muligheter innen digitalisering og analyse, var det på høy tid at også norske slektsforskere fikk et forum for dette. Randi Hagens initiativ har allerede vist seg å være viktig, og hun gratuleres med den velfortjente utmerkelsen som Årets slektsforskerbragd 2024!

Digitalarkivet har de siste årene satset på å anvende KI til å gjøre historisk arkivmateriale mer tilgjengelig for slektsforskere. To av de mest aktuelle prosjektene i 2024 inkluderer:

  • Transkriberingen av 1920 folketellingen: Med hjelp av KI ble dette prosjektet endelig fullført, og resultatet er en søkbar og brukervennlig database i Digitalarkivet.
  • Bildegjenkjenning i arkivfotografier: Digitalarkivet har lansert en ny digital løsning som bruker KI til å tolke motiver ved søk i fotografier, noe som gjør det lettere å finne relevant materiale i bildesamlingene.

Dette er bare starten på hvordan KI kan revolusjonere måten vi jobber med slektsforskning på. KI har på kort tid blitt en viktig ressurs for slektsforskere verden over. Noen viktige datoer i denne utviklingen inkluderer:

  • 30. november 2022: ChatGPT ble lansert av OpenAI, og 2023 ble året da KI virkelig fikk fotfeste innen slektsforskning.
  • 21. januar 2023: Facebook-gruppen  Genealogy and Artificial Intelligence (AI) ble startet av Blaine T. Bettinger og har nå over 8500 medlemmer.

Med initiativ som Randi Hagens Facebook-gruppe og Digitalarkivets satsning på KI, går slektsforskningens verden inn i en spennende ny periode. Det handler ikke bare om å bevare fortiden, men også om å bruke fremtidens verktøy til å forstå den bedre.


Årets slektsforskerbragd begynner å få en lang historie. Her er de tidligere vinnerne:

Dette viser hvor mangfoldig og innovativt slektsforskningens verden kan være.

Ingen kommentarer: