test

søndag 30. desember 2018

Årets slektsforskerbragd


MyHeritage er vinner av årets slektsforskerbragd
Jeg ønsker å videreføre tradisjonen med å utrope vinneren av årets slektsforskerbragd. Årets suverene vinner er MyHeritage som de siste årene har utmerket seg med en enorm popularitet blant slektsforskere i Norge, spesielt blant nybegynnere. I løpet av relativt få år har 1,2 millioner brukere av norske IP adresser vært innom nettsidene til MyHeritage. Det som er enda mer imponerende er at over halvparten av disse har lagt igjen et familie tre i en eller annen form. De aller fleste er trolig meget enkle og av varierende kvalitet. Da er det kanskje viktig å minne om at all informasjon man finner, uavhengig av hvor, alltid bør sjekkes. Husk at kvaliteten på de opplysningene vi selv bruker er vårt eget ansvar. Basert på alle disse hundre tusener av familie trær er det nå omtrent 70% sjanse for å få treff på avdøde personer som levde på 1900-tallet i MyHeritage sin SuperSearch data base. Dette har gjort MyHeritage til et meget viktig verktøy, spesielt for de som starter med slektsforskning og som har utfordringer med å sette opp et familie tre tilbake til tidlig 1900-tallet. Vi som har drevet med slektsforskning en stund har ofte lett for å glemme at slektsforskning på 1900-tallet også kan være en utfordring, spesielt for de yngre som starter med slektsforskning. 

I november i år arrangerte MyHeritage sin første MyHeritage LIVE konferanse og den ble lagt til Oslo. At konferansen ble lagt til Norge skyldes at MyHeritage har mange brukere her, men det var deltakere på konferansen fra hele 28 land. Over 400 personer deltok på konferansen som var den største som har vært avholdt i Norge med hele 25 presentasjoner fordelt på to parallelle løp over to dager. I tillegg var det workshops for de som ønsket direkte hjelp. Presentasjonene ble også sendt direkte på internett og hver dag var det 30 000 som fulgte disse. Jeg var en av de heldige som fikk anledning til å gi en presentasjon om hvordan jeg bruker MyHeritage i min slektsforskning. Alle presentasjonene er gratis tilgjengelig hos Legacy Family Tree Webinars

I tillegg er MyHeritage også med på å transkribere norske folketellinger som blir gjort tilgjengelig blant annet på Digitalarkivet. 

Det er ingen tvil om at MyHeritage er en meget verdig vinner av årets slektsforskerbragd. De har blitt den suverent største organisajonen for slektsforskere i Norge med flere titusen betalende brukere. Det er derimot skuffende å observere at de etablerte norske slektsforsker foreningene ikke viser interesse for de mange hundrede tusener som har begynt med slektsforskning ved å legge inn familie trær på MyHeritage. 

Tidligere vinnere av årets slektsforskerbragd er:

2 kommentarer:

eirik sa...

Kan nok være litt enig i det du skriver Vidar. Jeg er selv en av skeptikerne til MH. Rett og slett fordi det ser ut til å være vel mye som bare kopieres og legges til uten noen form for kilder. Dermed må man gjøre jobben selv uansett. Og det er nettopp det som er så viktig: Å finne kildene og oppgi dem slik at det er mulig for andre å etterkontrollere at ting er riktig. Bare ett spørsmål til slutt: Hvem i all verden er det som står for en slik kåring, siden det, som du selv skriver, er liten interesse hos de etablerte foreningene?

Vidar Øverlie sa...

Mange takk for komentaren. Alt man finner av opplysninger på nett og i bygdebøker etc. er kun tips som bør sjekkes opp mot primærkilder. Det finnes feil over alt. Klipp og lim er selvsagt dårlig praksis og der kan vi som har drevet med slektsforskning hjelpe til med å rettlede

Det er kun jeg som står for denne kåringen.