søndag 30. desember 2018

Årets slektsforskerbragd


MyHeritage er vinner av årets slektsforskerbragd
Jeg ønsker å videreføre tradisjonen med å utrope vinneren av årets slektsforskerbragd. Årets suverene vinner er MyHeritage som de siste årene har utmerket seg med en enorm popularitet blant slektsforskere i Norge, spesielt blant nybegynnere. I løpet av relativt få år har 1,2 millioner brukere av norske IP adresser vært innom nettsidene til MyHeritage. Det som er enda mer imponerende er at over halvparten av disse har lagt igjen et familie tre i en eller annen form. De aller fleste er trolig meget enkle og av varierende kvalitet. Da er det kanskje viktig å minne om at all informasjon man finner, uavhengig av hvor, alltid bør sjekkes. Husk at kvaliteten på de opplysningene vi selv bruker er vårt eget ansvar. Basert på alle disse hundre tusener av familie trær er det nå omtrent 70% sjanse for å få treff på avdøde personer som levde på 1900-tallet i MyHeritage sin SuperSearch data base. Dette har gjort MyHeritage til et meget viktig verktøy, spesielt for de som starter med slektsforskning og som har utfordringer med å sette opp et familie tre tilbake til tidlig 1900-tallet. Vi som har drevet med slektsforskning en stund har ofte lett for å glemme at slektsforskning på 1900-tallet også kan være en utfordring, spesielt for de yngre som starter med slektsforskning. 

I november i år arrangerte MyHeritage sin første MyHeritage LIVE konferanse og den ble lagt til Oslo. At konferansen ble lagt til Norge skyldes at MyHeritage har mange brukere her, men det var deltakere på konferansen fra hele 28 land. Over 400 personer deltok på konferansen som var den største som har vært avholdt i Norge med hele 25 presentasjoner fordelt på to parallelle løp over to dager. I tillegg var det workshops for de som ønsket direkte hjelp. Presentasjonene ble også sendt direkte på internett og hver dag var det 30 000 som fulgte disse. Jeg var en av de heldige som fikk anledning til å gi en presentasjon om hvordan jeg bruker MyHeritage i min slektsforskning. Alle presentasjonene er gratis tilgjengelig hos Legacy Family Tree Webinars

I tillegg er MyHeritage også med på å transkribere norske folketellinger som blir gjort tilgjengelig blant annet på Digitalarkivet. 

Det er ingen tvil om at MyHeritage er en meget verdig vinner av årets slektsforskerbragd. De har blitt den suverent største organisajonen for slektsforskere i Norge med flere titusen betalende brukere. Det er derimot skuffende å observere at de etablerte norske slektsforsker foreningene ikke viser interesse for de mange hundrede tusener som har begynt med slektsforskning ved å legge inn familie trær på MyHeritage. 

Tidligere vinnere av årets slektsforskerbragd er:

tirsdag 25. desember 2018

Slekt og Datas første webinar

Lars Jørgen Ormestad klar til å starte Slekt og Datas første webinar
Den 3. desember gjennomførte Slekt og Data sitt første webinar. Lars Jørgen Ormestad presenterte "Kom i gang med slektsforskning!" Lars Jørgen er en dreven og meget flink kursholder innen slektsforskning og gjennomførte presentasjonen i sikker stil. Litt synd var det at det teknisk ikke fungerte så bra da en relativt mørk skjerm med en roterende halvmåne forstyrret presentasjonen den første halvtimen. Det er nå gått fire uker siden webinaret ble holdt, men merkelig nok har dette ikke blitt rettet opp. Dette bør Slekt og Data ordne, for det fortjener Lars Jørgens webinar. Noe av vitsen med et webinar er at man skal kunne følge presentasjonen når man måtte ønske det. Webinaret er kun tilgjengelig for Slekt og Data medlemmer og det er fint, for foreningen har et stort behov for medlemsfordeler.

fredag 21. desember 2018

1891 Folketellingen

For øyeblikket legges det daglig ut nye søkbare data fra den landsdekkende 1891 tellingen på Digitalarkivet. Det er svært gledelig at Digitalarkivet, MyHeritage, FamilySearch og Ancestry samarbeider med transkribering av det som gjenstår av 1891 tellingen. Dette bør være en win-win for alle parter og slektsforskerne er den virkelig store vinneren. Dette er vel første gang at kommersielle aktører som MyHeritage og Ancestry er med på å gjøre data søkbare på Digitalarkivet. Den 21. desember var 1,5 mill. personer i 1891 tellingen søkbare. Den totale befolkning i Norge på den tiden var ca. 2,0 mill., så ca. 75% av tellingen er nå søkbar. Hele tellingen er skannet og tilgjengelig på Digitalarkivet, men det er et stort fremskritt at den nå også blir søkbar. Vi må heller ikke glemme alle de frivillige som har bidratt med transkribering av denne tellingen. Takker Digitalarkivet og alle andre involverte for en super julepresang til oss slektsforskere.

mandag 10. desember 2018

Pausen er over

Det er nå gått over fire år siden denne bloggen hadde sitt siste innlegg. Mye har skjedd på slektsforsker fronten i Norge siden da. Ikke minst ser det ut til at Facebook i stor grad har overtatt rollen slektsblogger hadde tidligere. Blogg nummer ti på min liste over de mest aktive norske slektsblogger ble sist oppdatert for 8 måneder siden. For fem år siden hadde de ti mest aktive bloggene nye innlegg i løpet av tre uker. Redusert aktivitet blant slektsblogger betyr derimot ikke at interessen for slektsforskning har avtatt de siste årene da det er mange andre indikatorer som viser meget stor aktivitet. Dette vil jeg komme tilbake til i fremtidige innlegg.