onsdag 30. desember 2020

Årets slektsforskerbragd

I år er det ikke bare årets slektsforskerbragd som kan kåres. Vi kan utvide tidsperioden til de siste 50 årene jeg har fulgt norsk slektsforskning. I løpet av den tiden har det ikke vært en enkelt aktivitet som kan måle seg med den enorme mengden av hendelser notert i norske kirkebøker som Digitalarkivet har fått transkribert ved å samarbeide med de store internasjonale organisasjonene Ancestry, MyHeritage og FamilySearch.  Disse har transkribert innførsler i kirkebøker og klokkerbøker over døpte, viede og gravlagte fra 1816 til et stykke utpå 1900-tallet. Dette materiale er nå søkbart hos de enkelte aktørene. Tidligere var det relativt lite transkribert materiale for tidsperioden mellom de landsdekkende folketellingen i 1801 og 1865. Det er spesielt denne perioden som nå har fått en større mengde transkribert material. 
 
Men verden er fortsatt ikke helt perfekt. Transkriberingen er av mye dårligere kvalitet enn det man er vant til og man skal ikke lete lenge for å finne store åpenbare feil. Da må man huske på at alt transkribert materiale kun er et verktøy for å finne original dokumentet som nå også er lett tilgjengelig i den søkbare databasen. De som bruker transkribert materiale som pålitelig kilde må endre praksis dersom man ønsker kvalitet i sitt slektsforsker arbeide. 
 
Nå får vi håpe at man tar lærdom av samarbeidet og utvider det til den langt mer krevende perioden før 1800. En del av svakhetene som har blitt observert kan trolig langt på vei bli redusert ved å bringe mange gode ressurser fra slektsforsker foreninger og historielag inn i samarbeidet. Dugnadsånden blant slektsforskere er enorm, men den krever koordinering som ikke bør være en umulig oppgave. 
 
Vi får håpe at samarbeidet så langt kun er en begynnelse. Det er nok av materiale å ta fatt på.

Tidligere vinnere av årets slektsforskerbragd

Ingen kommentarer: