lørdag 27. desember 2008

Årets slektsforskerbragd

Ved årets slutt passer det å gjøre et tilbakeblikk på året som har gått. Det har vært nok et meget bra år for slektsforskerne i Norge. I 2007 fikk vi de skannede kirkebøkene tilgjengelig på internett som må ansees som en milepel for slektsforskere. I år har konkurransen vært litt jevnere når det gjelder å kåre årets bragd. Noen vil kanskje hevde at de nye søkemulighetene på Digitalarkivet hvor man kan søke i alle databasene på en gang er det største fremskrittet. Et annet meget positivt tilbud som kom i 2008 er 1925 folketellingen for Trondhjem på CD.

Men den aller største slektsforskerbragden i 2008 er det Høgskulen i Volda som står for ved gjennomføringen av første del av et kompetansegivende studie i slektsforskning. 27 kandidater deltok i studiet hvorav 21 tok eksamen og alle bestod. To av drivkreftene bak dette studietilbudet er Arnfinn Kjelland, Høgskulen i Volda og Knut Bryn, DIS-Norge.

Våren 2009 er det planlagt å gjennomføre både første og andre del av dette studiet.

5 kommentarer:

Petter Stene sa...

Jeg var en av studentene på dette studiet høsten 2008. Jeg er enig. Dette var en stor og viktig bragd i 2008. Årsaken til det, er at det er en start, en grunnstein. Hvis vi skal lære bort slektsforskning, og metoder i slektsforskningen for å standardisere arbeidet, så må vi også lære bort hvordan vi best skal ta vare på det vi samler inn. Altså vi må finne standardiserte måter å strukturere og lagre resultatet av forskningen. Dette arbeidet er det viktig at DIS deltar i, derfor er det så supert at HiVolda v/ Arnfinn og DIS v/ Knut tar tak. En veldig god begynnelse og jeg gleder meg til SLG102. Kanskje det kommer noe påbygning også over tid? Det er bare interesse fra slektsforskermiljøet i Norge som kan påvirke Høgskulen i Volda til å arbeide videre, og trekke inn fagkompetanse fra bl.a DIS-Norge.

Laila N. Christiansen sa...

Og jeg har nå meldt meg på til SLG101, så får vi se.

Jeg er enig med Petter, skal vi lære bort må vi først lære selv. Selvom vi mener vi "kan" en ting, bør vi ha en type standard på innsamling og framvisning, som kan være retningsgivende, om ikke akkurat et krav.

Spennende hva framtiden bringer!

Vidar Øverlie sa...

Hei,

Mange takk for kommentarene som jeg er så absolutt enige i. Pleier jo å være enige med dere!

Vi får håpe at disse tilbudene også er tilgjengelig i de kommende årene slik at jeg også blir student igjen.

Anonym sa...

Hva slagt innleveringer er det på dette studiet? Er det slik at man kan skrive om diverse fra sin egen slekt osv? Eller er det andre oppgaver?

Vidar Øverlie sa...

Whanya

Siden jeg ikke har tatt kurset selv så er jeg ikke så sikker på svaret til ditt spørsmål. Foreslår du tar kontakt med Petter Stene som har gjennomført kurset med glans. Du finner hans blogg her

http://petters-slekt.blogspot.com/2008/12/eksamensresultatet-er-kommet.html