test

søndag 16. mai 2010

Søkbare gamle aviser på nett

Ja, i New Zealand har de Papers Past som jeg har nevnt tidligere. Dette er et fantastisk flott verktøy som søker i gamle årganger av flere av de viktigste avisene i landet. Tjenesten er gratis. Dette er en tjeneste som det hyppig refereres til og som er nesten like viktig som folketellinger og kirkebøker. Jeg har hatt stor glede av Papers Past i New Zealand og et tilsvarende verktøy har vært dypt savnet i Norge.

Men nå skjer det noe i Norge som virker svært så lovende. Fra den 20. mai skal vi kunne lese på skjermen alle utgaver av Aftenposten siden 1860.


Kanskje dukker det opp ubehagelige overraskelser? Ja, det er vel det som er litt spennende. At Aftenpostens tjeneste koster noen kroner å bruke er ikke noen overraskelse. Vi må tåle at brukerne må betale for å kunne lese gamle aviser.

4 kommentarer:

Gunn sa...

Det blir spennende og se i gamle aviser.
Men vi kan lese i noen gamle aviser på nett idag, på Nasjonalbiblioteket, Jeg har funnet et verdifullt avis innlegg i Adresseavisa fra slutten av 1870 tallet av en ane hvor han hadde skrevet noen eringringer fra Hammerfest. Det var spennende lesing. Nasjonalbibliotekets avisdatabase er her: http://www.nb.no/avis/

Vidar Øverlie sa...

Hei Gunn,

Jeg kjenner til Nasjonalbibliotekets avisdatabase, men den er ikke særlig brukervennlig når det gjelder søk på enkeltord. Kunne man søkt på enekltord i alle landets aviser ville dette vært ypperlig. Det er den type tjeneste for de eldste avisene man er kommet langt på vei med i New Zealand.

Gunn sa...

Jeg er enig med deg i at den ikke er særlig brukervennlig i så måte, man må jo sitte å lete og bla og det tar tid, jeg hadde datoen på når innlegget skulle være skrevet da jeg fant avisinnlegget til min slektning.
Så det hadde vært fint å en tjeneste som i New Zealand, hvor vi kan søke på enkelt ord. Det blir spennende å se hva Aftenposten kommer opp med da ♥♥
Jeg har en annen slekntning det kunne vært spennende å se om det var noen notis om.:)
Ha en fin uke.

Vidar Øverlie sa...

Ja, vi får se hvor bra Aftenpostens verktøy blir om noen dager.