tirsdag 15. oktober 2019

Hvor finner jeg informasjon?

Hvor man kan finne søkbar informasjon er avhengig av tidspunktet vedkommende levde. Det er liten vits i å søke i Digitalarkivet etter nålevende personer. Derimot kan Nasjonalbiblioteket ha mye informasjon av interesse. Figuren gir en pekepinn på hvor det er mulig å finne personopplysninger til forskjellige tider. 

Digitalarkivet har sin styrke i de transkriberte folketellingene for 1801 og 1865 og kirkebøker. MyHeritage har litt mer komplette folketellinger for 1875 og 1891 enn Digitalarkivet og en enorm samling av familietrær som kan være til stor hjelp for tips i perioden etter 1910. Nasjonalbiblioteket er min favoritt da bøker og aviser gjerne inneholder informasjon som man ikke finner i de andre databasene og er spesielt viktig i nyere tid. Er man på jakt etter fødselsår kan også skattelistene for 2001-2009 som finnes hos Sagat være aktuelle. Best effekt får man ved å søke i alle de relevante databasene. 

Histreg.no er ikke tatt med i figuren, men kommer med ved neste oppdatering. Det er nok ingen tvil om at histreg.no blir et veldig godt verktøy med tiden og spesielt når dataene for perioden etter 1910 blir lagt inn. Vi vil da få en god oversikt over avdøde personer fra 1800 og fram til i dag. Vi får håpe at det deretter også kan gjøres et ordentlig skippertak for å få de langt mer krevende dataene fra før 1800 lettere tilgjengelig.  
-->   

2 kommentarer:

Arnfinn sa...

Interessant oversikt Vidar! Enig i det du sier om Nasjonalbiblioteket - har selv funnet mange nyttige opplysninger der, spesielt fra tiden 1910 - 1940. F.eks om forlovelser og ekteskap som tidligere ofte ble omtalt i lokale aviser. Det eneste som jeg syns gjør det litt vanskelig er at en del opplysninger ikke er tilgjengelig digitalt og krever at man oppsøker biblioteket fysisk i Oslo. Det har vel med 100-års sperrefristen å gjøre antar jeg.

Vidar Øverlie sa...

Hei,

Vær oppmerksom på at selv om det står "Kan kun åpnes i Nasjonalbiblioteket" kan det være mulig å få tilgang dersom man hendvender seg til sitt lokale bibliotek. Det er i alle fall tilfelle i Larvik.

Jeg vil oppfordre de som legger inn kommentarer om å ikke være anonyme.


Vennlig hilsen
Vidar