fredag 27. desember 2013

Søkbare aviser

http://www.nb.no/Tilbud/Samlingen/Samlingen/Aviser/Digitale-aviser-i-lokale-bibliotek
Aviser kan være en viktig ressurs for slektsforskere. I våre dager bør de helst være søkbare skal man effektivt kunne finne den informasjonen man leter etter. Det er ikke så enkelt å få en god oversikt over hva som er digitalt tilgjengelig på dette området, men nedenfor finner du kanskje noen tips.

Nasjonalbiblioteket sin avis database inneholder over 300 forskjellige aviser. Det er derimot kun materiale som er frigitt for almenheten ("faller i det fri"), dvs når siste rettighetshaver har vært død i 70 år som er tilgjengelig på din egen skjerm via nett. I praksis ser det ut til at dette begrenser avisutgivelser til perioden før 1918. Også nyere avisutgaver av 23 aviser er søkbare men da må man en tur på biblioteket for å tilgang til avisen. 

buyandread.com er et nettsted med over 202 søkbare norske aviser og 101 magasiner. I de fleste tilfellene så er det derimot nyere utgaver som er tilgjengelig, men også her kan det finnes informasjon fra eldre tider. De fleste av disse avisene må man betale noen kroner for å få tilgang til avissiden man er interessert i. Noen av avisene er gratis. 

Aftenposten har alle sine utgaver søkbare i sitt Aftenposten Arkiv som krever abonnement for å kunne lese innholdet. Ikke alt i avisen som f.eks dødsannonser er søkbart. Aftenposten er en riksdekkende avis fra 1860 så dette er nok tross alt et av de bedre stedene å søke for slektsforskere. Vi får bare håpe at hele avisens innhold blir søkbart etter hvert.

Andre aviser som er søkbare er Trønder-Avisa (1864-), Agderposten (1940-), Asker og Bærum budstikke (1898-) Møre-Nytt (1940-1978) og sikkert en god del flere.

2 kommentarer:

Greta sa...

Liste over digitaliserte aviser finnes her:
http://www.nb.no/nbsok/statistics/newspapers

og den oppdateres fortløpende.

Vidar Øverlie sa...

Hei Greta,

Mange takk for kommentaren. Listen over digitaliserte aviser ligger også i lenken "avis database" i blogginnlegget, men den var vel ikke tydelig nok. Jeg skal se om jeg kan velge en annen farge på lenker.


mvh
Vidar