test

fredag 29. november 2019

Det magiske tegn TILDE

Tegnet tilde
Nasjonalbiblioteket er en av mine favoritt databaser da den gir tilgang til norske bøker, aviser, tidsskrift og noen bilder. Dette er nok den aller viktigste databasen for 1900-tallet for en slektsforsker.

Dersom du ikke har prøvd å søke i Nasjonalbibliotekets database kan du prøve med å søke på ditt eget navn i anførselstegn; «mitt navn». Da vil du søke på det som står skrevet slik det står mellom anførselstegnene. Nå er det ikke alltid at de ordene man søker på står akkurat slik som det man har skrevet mellom anførselstegnene. Det er da man kan bruke tegnet tilde og oppnå fleksibilitet. Søker man på «mitt navn»~5 tillater man at det kan stå opptil fem andre ord mellom de ordene som står mellom anførselstegnene. Prøv deg frem med forskjellige tall og se hvordan det fungerer.

En annen måte å bruke tilde på er sette tegnet og et tall etter det navnet man søker på som f.eks.: slekt~1. Da vil man søke på forskjellige stavemåter av navnet. Tilde er uten tvil et meget viktig verktøy når man søker i databasen til Nasjonalbiblioteket. 

Dersom du ønsker å lære mer om hvordan man søker på Nasjonalbiblioteket finnes det informasjon på nettsiden søketips i nettbiblioteket.

Ingen kommentarer: