mandag 25. mai 2009

Er toppen nådd?

En forenings oppslutning er som oftest en meget god indikator på om foreningen er på rett vei. Samtidig er det svært krevende å opprettholde vekst over veldig lang tid. Noen ganger kan det være eksterne forhold som er avgjørende, men foreningens ledelse har også stor innvirkning på utviklingen. De to store slektsforskerforeningene i Norge, DIS-Norge og NSF, har opplevd vekst som har avtatt i det siste. For slektsforskerforeninger, som ønsker at flest mulig skal interessere seg for slektsforskning, bør økt oppslutning ha topp prioritet.

NSF nevner i sin årsrapport at antallet medlemmer nå har avtatt så der har toppen alt vært nådd.

Netto medlemstilvekst for DIS-Norge i 2008 har ikke fått noen stor oppmerksomhet i de fora jeg følger så den var kanskje ikke så oppløftene. I de siste årene har tilveksten vært omkring 300 medlemmer eller ca. 3-4 %. På bloggen til DIS-Norges leder er det nevnt at det skal kalles inn til ekstraordinært landsmøte til høsten for å øke kontingenten. Dette vil medføre en enda høyere terskel for at folk skal finne veien til foreningen og vil ikke øke tilstrømningen. Siden medlemstilveksten allerede kun er på et par prosent så er det meget sannsynlig at medlemstilveksten vil bli negativ de neste årene. Det ser derfor ut til at slektsforskerforeningene i Norge ikke lengre klarer å nå det som bør være deres hovedmål. Det er tid for forandring og fornyelse.


Det finnes også andre indikatorer på at interessen for slektsforskning er nær toppen. Slektsforskerbasen hadde flest nye brukere i 2007, mens
Slektsforum opplever kun en liten økning i antall nye brukere i år forhold til i fjor.

tirsdag 5. mai 2009

Megahjelperne på Slektsforum holder koken

Det er nå over et år siden jeg laget den første oversikten over disse meget flinke og ivrige megahjelperne på Slektsforum. Fire av fem er de samme som sist og har også samme plassering. Ny på lista og inn på fjerdeplass er Else B. Rustad. Fem meget kunnskapsrike og erfarne kvinner på topp! Brukerne av Slektsforum er veldig heldige som har er en slik enorm ressurs som disse megahjelperne representerer.

For et år siden lurte jeg på hvorfor fire av fem på topp var kvinner. Nå har de overtatt totalt og det ser ut til å forbli slik i lang tid fremover. Årsaken har jeg fortsatt ingen forklaring på, men det har kanskje du.

søndag 3. mai 2009

Mine 10 favoritt slektsforskning nettsteder

Her følger min topp 10 liste for slektsforskning: 

1. Slektsforum - forumet hvor slektsforskeren får hjelp
2. Digitalarkivets søkbare databaser og skannede kirkebøker - stedet hvor man finner slektsforskerdata
3. DIS-Norge Genealogiske Ressurser - gir deg oversikt over hva som finnes på nett
4. BrittN's slektsblogg - slektsbloggen med lokalhistoriske opplysninger fra området hvor jeg har noen av mine slektsrøtter
5. DISchat
- stedet hvor du umiddelbart kan få god hjelp av ivrige slektsforskere til å komme videre
6. FamilySearch
- den store databasen som kan gi deg tips om hvor opplysninger finnes, men husk å sjekk dataene 

7. Eastman's Online Genealogy Newsletter - bloggen som holder deg oppdatert om hva som skjer på slektsforskerfronten i Amerika
8. New Zealand-L - E-post listen for de som er interessert i New Zealand slektsforskning
9. Genetic Genealogist - bloggen som omtaler det viktigste innen DNA og slektsforskning
10. Brukarforum - fortsatt slektsforskerforum #1

Selvsagt kunne denne listen ha blitt veldig mye lengre, men å velge min topp 10 viste seg å være ganske vanskelig. Prøv selv, hvordan ser din liste ut?

En veldig god #11. Roots Televison - slapp av med litt underholdning, inspirasjon og læring

lørdag 2. mai 2009

Slektsforum blir stadig bedre II

For vel et år siden skrev jeg om at aktiviteten på Slektsforum viste en fin utvikling i antall omtalte tema pr. døgn sammenliknet med Brukarforumet. Da viste den lineære trendlinjen at aktiviteten på Slektsforum og Brukarforumet vil bli like stor rundt midten 2010. Som figuren til venstre viser så har dette utviklet seg i positiv retning for Slektsforum og nå viser trendlinjen at disse to fora vil være omtrent like aktive ved kommende årsskifte. Allerede i første kvartal i år har aktiviteten på Slektsforum i lengre perioder vært høyere enn på Brukarforumet, men da DISerne er mindre aktive enn Brukarforumets brukere når lufttemperaturen ute stiger så vil ikke dette vedvare i de neste månedene. Så man må nok vente til 2010 før Slektsforum har vedvarende høyest aktivitet i antall tema pr. døgn.

Selv om aktiviteten i antall omtalte tema går i riktig retning på Slektsforum så ligget antallet nye tema som blir tatt opp der fortsatt ca. 5 år etter hva Digitalarkivets forskjellige fora generer. Dette får bli et tema ved en senere anledning.