lørdag 1. mars 2008

DNA og slektsforskning for liten og stor

Fra tid til annen dukker det opp ønsker om lettfattelig informasjon om DNA og slektsforskning på norsk. Temaet er i utgangspunktet nokså komplekst for de fleste så dette er ikke alltid så enkelt. Jeg har tidligere lagt ut litt informasjon om dette etter som jeg har kommet over artikler på området. Denne gangen kommer det en samlet oversikt over hva jeg kjenner til.

Hanne S. Finnestad har i aller høyeste grad tatt denne utfordringen og skrevet ei barnebok om dette. Så de som vil begynne med en enkel versjon bør lese boka Jakten på Superoldemora - Slektsforskning for barn av Hanne S. Finnestad, 2006.

Enkel og kort omtale av DNA anvendt i slektsforskning finnes i følgende artikler:
  • DNA-test som et mulig verktøy i slektsforskning av Svein Davidsen, Gjallarhorn nr. 41, desember 2007.
  • DNA vinner terreng: Skotsk gen avslørt av Jan Myrvold, Genealogen nr. 2/2007
  • Evas sju døtre - En fortelling om våre genetiske formødre av Lars Løberg, Genealogen nr. 2/2003.
Den som vil ha litt mere lesestoff kan ta for seg den populære boka Evas sju døtre - En fortelling om våre genetiske formødre av Bryan Sykes, 2006. Boka er oversatt fra engelsk til norsk.

Men den aller beste måten å lære om dette er å prøve DNA testing selv. Jeg begynte med deltakelse i National Geographic sitt genografiske prosjekt. Med egne data har man noe å jobbe videre med og de aller fleste får seg nok noen overraskelser underveis også. Personlig har jeg også hatt meget stort utbytte av deltakelse i det Nordiske R1a y-DNA
prosjektet hvor vi er seks personer som lærer av hverandre.

De som savner omtale av dette temaet i DIS-Norges medlemsblad Slekt og Data bør kontakte redaksjonen. Er vi mange nok som ønsker dette vil nok redaksjonen imøtekomme våre ønsker.

Ingen kommentarer: