test

søndag 11. april 2010

Norske sorte får i New Zealand

Her om dagen kom en ny utgave av det meget flotte medlemsbladet til The New Zealand Society of Genealogists i postkassen. Denne gangen viste det seg at det var en nordmann som var avbildet på forsiden. Det har neppe skjedd tidligere og sannsynligheten for at det skal skje igjen er også svært liten. Det var et bilde av Harold Oscar Andersen. Han var omtalt inne i bladet i artikkelen "Naturalisation files and the treasures within" av Kathy Callaghan.

Harold var født i 1881 i Nannestad og var i 1904 en sjømann som gikk i land i New Zealand. Familien var blitt fortalt at skipet han var på ikke klarte turen tilbake til Norge slik at han ikke hadde vært i live dersom han hadde fulgt med båten hjem. Harold døde i 1962.

I den senere tid har noen familiemedlemmer startet med slektsforskning og det skulle vise seg at historien var litt annerledes. Skipet han var på hadde klart hjemturen, men det var Harold som "Failed to Complete Voyage". Da Harold forlot skipet i Auckland hadde han stjålet med seg en dress og dette resulterte i en fengselsstraff på to måneder. I hans naturalisation dokumenter kommer det fram at dette var så skamfullt at han ønsket å holde det hemmelig for omverdenen. Det klarte han helt til 2008, lenge etter at både kona og barna var døde.

For slektsforskere er det er kjekt med noen sorte får i anetavla. Da øker i alle fall sjansen for å finne flere opplysninger om personen.

4 kommentarer:

Laila Christiansen sa...

Spennende, Vidar! Jeg har masse slekt i Nannestad, må sjekke om denne kanskje kan snikes inn ett eller annet sted!

Harald Søren Storaker sa...

Særlig når det er forfedre som levde før kirkebøkene si tid er det stort sett bare rettsprotokoller som forteller noe. Eg har ein forfader som blei dømt for drap, - det er litt krydder i anetavla!

Anonym sa...

www.callaghans.yolasite.com så får du litt mer av historia, hilsen et av oldebarna i Norge

Vidar Øverlie sa...

Hei,

Mange takk for lenken til Callaghans i Kapiti sine nettsider. Ja, oldefaren din klarte visst å holde flere ting hemmelig for sin familie. Det må ha vært en veldig spennede prosess å finne ut hva som var hans historie. Gratulerer med slekt i New Zealand. Jeg har passert Kapiti mange ganger på vei mellom New Plymouth og Wellington da jeg bodde i New Zealand for noen år siden.