test

lørdag 19. juni 2010

Aftenpostens arkiv skuffet

Som nevnt tidligere har jeg meget god erfaring med å søke i gamle New Zealandske aviser på PapersPast. Stor var derfor forventningene til Aftenpostens tilsvarende nye tilbud som startet i mai i år. Skuffelsen ble også bedtydelig da søkefunksjonen er svært mangelfull. Det er mye av innholdet i avisene som ikke er søkbart. I tillegg så er opplegget svært lite brukervennlig. Ja, her skal det mange tastetrykk til før man kommer fram til informasjonen man er på jakt etter. Lesbarheten av avisene er heller ikke alltid imponerende som vist i min farfars dødsannonse til venstre.

Selvsagt er det veldig fint at man kan få nettilgang til Aftenpostens utgaver. Men kun noen få av de opplysningene jeg var på jakt etter viste seg å være søkbare. Man bør derfor vite hvor skal man skal lete for å finne. Siden det finnes langt bedre søkeverktøy så kan vi håpe på en bedring på dette området om ikke så lenge.

Mange andre slektsbloggere er svært så fornøyd med tilbudet. Kan det være at jeg har vært litt uheldig i min jakt på opplysninger.

4 kommentarer:

Laila Christiansen sa...

Vi er nok enige, bedre brukergrensesnitt skal ikke mye til, og skanninga av de gamle mikrofilmede avisene .. langt under pari.

Jeg har sett i OSS-kapitlet at det kun er redaksjonelt stoff som er søkbart, og at annonser vil kanskje bli søkbart senere. SÅ da vet jeg at jeg må lete på egenhånd. Jeg finner imidlertid anmeldte dødsfall, meldinger om begravelser osv, og artikler om mine slektninger (f.eks) ved søk. OCR-lesinga til skannerprobrammet til Aftenposten bør byttes ut.

Jeg synes uansett at dette er en gullgruve, jeg forlanger ikke at alt jeg skal lete i er søkbart. Men det er greit at det er der, og at jeg har muligheten til å kose meg og lete når jeg har tid og anledning

Vidar Øverlie sa...

Ja, at gamle aviser er en gullgruve for slektsforskere skal være sikkert. Med litt tolmodighet så blir nok Aftenpostens tilbud også mye bedre da det bare er å ta i bruk eksisterende teknologi.

Jan Granath sa...

Grattis Vidar till utnämningen som en av Norges bästa genealogisajter. Jag är också med på den svenska listan. Trevligt med uppskattning, eller hur?
Mvh
Jan

Vidar Øverlie sa...

Hei Jan, gratulasjoner til deg også. Ja, jeg fikk også denne eposten og lurte først på om dette var en form for reklame. For det er det vel, kombinert med litt ære slik at de også får oppmerksomhet i retur. Savnet mange andre slektsblogger og nettsider så min liste vil nok bli litt anderledes. Kanskje legger jeg den ut en dag.