test

søndag 24. oktober 2010

Det utrolige sammentreff

I går kom den siste utgaven av det meget tiltalende og profesjonelle The New Zealand Genealogist som er medlemsbladet til The New Zealand Society of Genealogists. Som vanlig var det innpakket i klar plast for å beskytte bladet på den lange reisen fra den andre siden av kloden. Et rask blikk på forsiden som du ser på bildet tiltrakk min oppmerksomhet da det viste en rød låve i bakgrunnen som neppe hørte hjemme i New Zealand. Nei, slike bygg er da mer vanlig her i Skandinavia, for ikke å si Norge. Nå var det ikke gått så veldig lenge siden det var en nordmann som var avbildet på forsiden til dette medlemsbladet så jeg hadde vanskelig for å tro at noe slikt kunne ha gjentatt seg. Dette måtte jeg selvsagt finne ut av og plasten forsvant rimelig raskt.

Jo, det viste seg at den røde bygningen er en norsk låve med Magnar Haraldsen fra Nannestad og Kathy Callaghan fra New Zealand, i forgrunnen. Kathy Callaghan var et kjent navn for hun er nevnt i bloggen min i april i år om Norske sorte får i New Zealand. Nå viste det seg at medlemsbladet inneholdt en fem siders artikkel om familien til Harald Oskar Andersen som hadde forlatt sine to nyfødte barn i Norge etter en episode som medførte et dødsfall omkring 1903. Familien i Norge hørte aldri noe mere fra han og man trodde han hadde dratt til sjøs og omkommet. I virkeligheten slo han seg ned i New Zealand og levde et normalt familieliv der.

Kathy som ønsket å komme i kontakt med familien i Norge sendte i mai i år en epost til Eidsvoll Ullensaker Blad med spørsmål om hjelp til å finne slekt i Nannestad. Redaktøren satte bladets medarbeider Magnar Haraldsen på saken. Etter videre undersøkelser så viste det seg at også Magnar Haraldsen var en av etterkommerne til Harald Oskar Andersen. Hvilket sammentreff!

Kathy har lagt ut artikkelen hun skrev i medlemsbladet på sin hjemmesideher kan du lese hele historien.

Ja, noen ganger viser det seg at også det som er lite sannsynlig skjer. I april skrev jeg følgende om denne historien "
Denne gangen viste det seg at det var en nordmann som var avbildet på forsiden. Det har neppe skjedd tidligere og sannsynligheten for at det skal skje igjen er også svært liten." Men så skjedde det allikevel. Det som i alle fall er sikkert er at lokalaviser kan være til stor hjelp når man skal finne nålevende slekt.

1 kommentar:

Britt sa...

For en utrolig og flott historie til tross for at Harald forlot to små barn fordi han trodde han hadde tatt livet av en mann.