fredag 25. desember 2009
Årets slektsforskerbragd
Men de som har gjort den største slektsforskerbragden i år er de ivrige medlemmene av DIS-Norge som jobber med gravminneregistrering og gjør materiale tilgjengelig på nettsiden Gravminner i Norge. Dette er ingen ny aktivitet, men innsats over flere år har nå ført til et fantastisk verktøy for slektsforskere. Nesten 2 millioner gravminner er registrert og litt i underkant av halvparten av disse er avbildet. Medlemmer av DIS-Norge har også nylig fått et nytt medlemstilbud med en betydelig forbedret søkeside for denne databasen. Det har vært gjennomført over 27 millioner søk siden 2005 så det er ingen tvil om at svært mange har nytte av denne tjenesten. I slutten av november fikk Gravminner i Norge stor mediedekning i større aviser og riksdekkende TV. En bieffekt av denne mediedekningen er at svært mange slektsforskere også fant veien til Slektsforskerbasen som har opplevd en stor tilstrømning av nye brukere i tiden etterpå. Så arbeidet med å registrere gravminner har vært positivt på mange måter.
mandag 21. desember 2009
DigitaltMuseum er verdt et besøk
De norske museers samlinger inneholder et svært omfattende materiale. Museene forvalter samlet om lag 15 millioner gjenstander, 9 millioner fotografier og 5000 verneverdige bygninger. To tredjedeler av gjenstandene har naturhistorisk tilknytning, 3,6 millioner blir kategorisert som kulturhistoriske og 600 000 som kunsthistoriske.
Nå finner vi ikke alt dette på DigitaltMuseum, men godt over 100 000 fotografier er en veldig god begynnelse. Et raskt søk på nære familienavn og steder knyttet til min egen familie resulterte i to bilder av meget nær slekt. Et barnebilde fra 1920 og et i voksen alder fra ca. 1955. Der var det også bilder av klesplagg fra 1931 produsert av nær familie og dette var kanskje den største overraskelsen. Vil sterkt anbefale at andre slektsforskere også stikker innom DigitaltMuseum. Kanskje finner du også noen hyggelige overraskelser der.
torsdag 17. desember 2009
Det blir stadig færre julekort i postkassa...
God Jul og Godt Nyttår!
Årets julekort har jeg tatt fra Geniaus som er en av de Australske slektsbloggene jeg følger med på.
Var ikke denne søt da!
søndag 29. november 2009
Redusert aktivitet i slektsfora høsten 2009
I første halvår i år var det en betydelig høyere aktivitet enn i tvilsvarende periode i fjor. Etter sommeren ser vi en motsatt trend da aktiviteten er lavere enn i fjor. Så utviklingen på Slektsforum og Brukarforumet ser ut til å være svært lik.
En annen måte å presentere aktiviteten på er vist nedenfor med det kumulative antall emner siste døgn.
Denne figuren viser at den økningen som ble oppnådd i første halvår alt har forsvunnet i løpet av høsten. Det totale antallet emner siste døgn kommer trolig til å bli veldig lik fjorårets tall ved årets slutt.
På nettsiden til Slektsforum er det en teller som viser antall registrerte brukere. Tilgangen av antall registrerte brukere har vært økende de siste årene, helt til sommeren i år. Så også her har det vært mindre økning i siste halvår i år i forhold til i fjor. Så selv om det totale antallet nyregistrerte brukere trolig når en topp i år så er tendensen for tiden avtagende.
Nå er jeg ikke så veldig opptatt av om antallet nyregistrerte brukere avtar, for det må det gjøre til slutt. Det viktigste er at aktiviteten er økende i forhold til Brukarforumet slik at Slektsforum en dag blir det ledende forum.
Trenden på dette området har vært positiv for mesteparten av året, men det er noen kortere perioder hvor utviklingen har vært negativ i forhold til i fjor. I mai i år viste trendlinjen at Slektsforum ville nå Brukarforumets aktivitetsnivå i første kvartal 2010. Nå ser dette ut til å ta litt lengre tid, da det neppe skjer før i tredje kvartal 2010.
tirsdag 24. november 2009
2 År
Tid & rom
Genit
Så mangfoldet er blitt ganske bra i løpet av disse 2 årene. Det som kjennetegner de aller fleste slektsbloggerne er at de er veldig ofte å finne på DIS-Norges DISchat. Så mange tilbringer nok mye tid ved tastaturet.
I løpet av de siste 3 dagene har 10 av mine norske favoritt slektsblogger blitt oppdatert. For et år siden skjedde det samme innenfor en periode på 4 dager så det kan kanskje tyde på en fortsatt stigenede aktivitet. Den mest aktive er fortsatt TorillJ med sine daglige innlegg i bloggen Ord fra DIS-Norges leder. For min egen del så har aktiviteten så langt i 2009 vært mindre enn i tilsvarende periode i 2008.
I det kommende året så tviler jeg på at vi vil se mange nye slektsblogger, men en eller to nye kan det sikkert bli. Det er tegn i tiden som tyder på at tilstrømningen av nye slektsforskere er blitt mindre enn hva vi har sett de siste årene. Om dette er så betydelig at det vil igjenspeiles i bloggaktiviteten i nær framtid er vel lite trolig.
For et år siden så hadde jeg et lite håp om at vi ville klare å arrangere en liten vennlig lokal slektsblogger konkurranse i løpet av det kommende året. Det klarte vi ikke og det ser vel ikke så lovende ut for de neste 12 månedene heller.
torsdag 12. november 2009
Avtagende aktivitet på Digitalarkivets fora
Et klart eksempel på dette er vist i figuren nedenfor som viser færre kumulativt antall tema pr. døgn i 2009 sammenlignet med 2008.
Et annet eksempel er vist nedenfor. Denne figuren viser at økningen i antall tema har vært tilnærmet lineær i periode på mer enn 3 år.
Etter sommeren 2009 har derimot veksten vært mindre enn i de foregående årene. Om det er den generelle interessen for slektsforskning som er avtagende og som resulterer i mindre interesse for Digitalarkivets fora sier disse figurene ingen ting om. Det kan også være at noen flere velger Slektsforum i stedet for Brukarforumet og at det er dette disse figurene indikerer. Dette vil jeg komme tilbake til senere.
tirsdag 10. november 2009
Den nye telefonkatalogen
Her om dagen var det en som ønsket å finne etterkommere til en kar som skulle ha utvandret til Australia omkring 1950. Personen hadde et litt uvanlig etternavn og det var ikke så veldig mye å finne i de mest brukte kildene for Australia. Telefonkatalogen for Australia ga heller ingen tips om mulige etterkommere. Derimot ga et søk på facebook et treff på etternavnet som så meget lovende ut, men i et annet land og verdensdel, på Filippinene. En henvendelse til karen som hadde registrert seg på facebook resulterte i en bekreftelse av at han var sønn av nordmannen som hadde utvandret til Australia og senere til Filippinene. Uten facebook så hadde det nok vært veldig vanskelig å finne denne etterkommeren. Med flere hundrede millioner personer registrert på facebook er dette blitt et bra verktøy når det gjelder å finne nålevende på global basis.
onsdag 28. oktober 2009
Nå blir det travelt
Følgende tekst er hentet fra den nye nettsiden.
Tjenesten tilbyr navigering i og fremvisning av det skannede skiftematerialet. Tjenesten tar utgangspunkt i det skiftematerialet som er mikrofilmet, og det er mikrofilmene som er skannet. Tjenesten vil etter hvert bli utvidet med resten av skiftematerialet, som må skannes fra originalene.
Tjenesten gir også mulighet for å utnytte de transkriberte, søkbare skifteregistrene i Digitalarkivet. Skifteprotokoller som er med i søkbare registre, har lenker til disse registrene. Motsatt vei er det lenker fra hver skifteforretning (person) i registret til den aktuelle siden i skifteprotokollen.
Riksarkivets mikrofilmsamling av skiftemateriale omfatter sivil, geistlig og militær skifteforvaltning fra midten av 1600-tallet og til et stykke ut på 1800-tallet. Sluttåret for det mikrofilmede materialet varierer fra distrikt til distrikt, men det er relativt lite skiftemateriale yngre enn 1850 som er mikrofilmet.
Riksarkivets mikrofilmsamling med dødsfall protokoller er inkludert i denne tjenesten. Dødsfallsmeldingene kan betraktes som et første steg på veien mot skiftebehandling. Dette materialet omfatter foreløpig kun Oslo, Akershus, Østfold og Bergen by. I noen tilfeller går protokollene frem til ca. 1970
Tjenesten tilbyr i overkant av 2700 kilder med skiftemateriale (i hovedsak protokoller). Til sammen blir dette ca. én million bilder.
Den eldste skifteprotokollen er Aker sorenskriveris skifteprotokoll nr. 1, tett fulgt av Namdal sorenskriveris skifteprotokoll nr. 1. Begge starter høsten 1656. Først henimot 1700 har vi bevart skifteprotokoller fra de fleste sorenskriveriene og byfogdembetene, men også senere finnes det hull i rekkene av skifteprotokoller.
Før man setter igang med å bruke denne tjenesten får man en god oversikt over hva som finnes ved lese Arkivverkets nettside om Skifter. Her finnes blant annet en oversikt over de først skifteprokollene for de forskjellige områdene.De som er vant til å bruke de skannede kirkebøkene vil kjenne seg igjen på disse sidene da det er mange likheter. Sender de som står bak dette arbeidet en stor takk. Dette kommer til å bli et fantastisk verktøy for slektsforskere og det bør hold oss opptatt i mange år framover. Takker og bukker!!!
søndag 25. oktober 2009
Ti Tips ...
Jeg har vært opptatt av dette i lang tid og koordinerte også arbeidet med forløperen til Ti Tips variantene som var Ofte Stilte Spørsmål (OSS/FAQ) til no.slekt. Dette er tilbake til BBS tiden på 1990 tallet med diskusjonsgrupper på usenet.
Dagens Ti Tips ligger på nettsidene til DIS-Norge. Av disse er jeg nå kun involvert i å holde Ti Tips for New Zealand oppdatert. Riktig nok jobbes det for tiden med et utkast til Ti Tips om DNA og Slektsforskning. Den har hatt en trang fødsel, men målet er at den skal være tilgjengelig til årets Slektsforskerdag. Et utkast finnes på DIS-Norges Slektsforum sitt forum for DNA.
mandag 12. oktober 2009
Kanskje dere er i slekt langt, langt ute ...
Så da er du trolig også interessert i slektsforskning. Da bør du gjøre deg kjent med slektsforskerforeningen DIS-Norges nettsider. Stkk også innom DIS-Norges Slektsforum hvor du kan få hjelp i din egen slektsforskning av andre slektsforskere. Legg inn en etterlysning på Slektsforum. Mange har blitt positivt overrasket og glade for masse hjelp der.
Utklippet med bilde er tatt fra SOL annonsen.
søndag 11. oktober 2009
Månedens anbefaling for andre gang
Februar Tid & rom
Mars Ord fra DIS-Norges leder
April Slekt og slikt!
Mai Min digitale verden
Juni Gretas blogg
Juli BrittN's slektsblogg
August Charlotte S H Jensen
September Hennings slektssider
Det finnes også mange andre nordiske slektsblogger som jeg gjerne anbefaler:
- Noen notater om slekt og kanskje litt annet
- Genit
- Slektsbloggen til Per-Olav
- Sannes - en blogg om släktforskning
- Reiser i fortid og nåtid
- Bjartes blogg
- Anna-Karin's Genealogical Blog
- Of Trolls and Lemons
Nå har jeg helt sikkert ikke fått med meg alle for her er det mange å velge mellom.
Sender også en stor takk til Viggers som i sin blogg Tid & rom holder oss oppdatert om månedens SOL-anbefaling og for hyggelig omtale av min blogg i den anledning.
tirsdag 6. oktober 2009
Vote for a blog
Det er Family Tree Magazine, som er et av mine favoritt blader, som gjennomfører avstemmingen om de 40 beste slektsbloggene. Bloggene er delt opp i følgende 10 kategorier:
Mange av de nominerte bloggene finnes på min bloggrull til høyre på siden og alle mine favoritter synes fortsatt å være med. Så da er det bare å stemme innen 5. november. Bli med du også!
mandag 5. oktober 2009
Noen har gjort det
En slik overgang fra papir til internett vil nok komme for de aller fleste medlemsblader. Det som er avgjørende er tidspunktet mottakerne er modne for en slik overgang. Når det gjelder medlemsbladet Slekt og Data har jeg allerede lest internett utgaven som skal sendes i papirutgave til medlemmene i løpet av måneden. For min egen del så vil papirutgaven ikke bli åpnet når den kommer i postkassa. Tidligere utgaver ligger også tilgjengelig på DIS-Norges nettsider. Med et så flott tilbud fra DIS-Norge og en del av lokallagene er gamle papirutgaver kastet for lenge siden. Nå håper jeg også at Slekt og Data tar skrittet og begrenser utsendingen av papirutgaven radikalt. Betydelig kostnader kan derved bli spart og medlemskontingenten holdes på et lavt nivå som nå. En forening som ønsker å ha fokus på databehandling bør også ligge i forkant på dette området. Reduserte kostnader er med på å holde både medlemskontingent og terskelen for å bli medlem i foreningen lavest mulig. Det trengs nå som det er flere indikasjoner på at aktiviteten blant slektsforskere er avtakende.
tirsdag 29. september 2009
Over 40 000 visninger
fredag 18. september 2009
Slektsforum på stø kurs III
tirsdag 15. september 2009
Enkle Australia tips
mandag 17. august 2009
DNA løste slektsforsker spørsmål
mandag 13. juli 2009
Dear Myrtle og Dick
tirsdag 7. juli 2009
Randy Seaver Live
mandag 6. juli 2009
Søkbare aviser i New Zealand
Søk på henholdsvis Norsewood, Norwegian, Norwegian Ship og Hovding gir henholdsvis 31486, 22950, 344 og 39 treff så dette er åpenbart noe som kan være til stor nytte i arbeidet med norsk utvandring til New Zealand.
Bildet viser notisen som stod i avisa Southland Times, 2. desember 1873, etter av Høvding hadde ankommet med sin andre og siste skipslast med emigranter fra Norge.
søndag 14. juni 2009
Overraskelse
Riktig nok har slekt.no en kontinuerlig oppdatering av "Slektsgranskning i norske medier:" som gir en god oversikt for de som er interessert i den slags. Men de fleste slektsforskere ønsker seg nok noe mer for å stikke innom slekt.no ofte.
fredag 12. juni 2009
Personvern viktig for mange
Hva har så dette med slektsforskning å gjøre? Jo, personvern står meget sentralt for slektsforskere selv om vi for det meste av tiden er opptatt av å samle opplysninger om døde personer. Mange samler også opplysninger om nålevende og noen ganger havner dessverre denslags på internett. Kanskje ofte ganske så uskyldig som en enkeltstående opplysning som også ligger innenfor rammen som Datatilsynet aksepterer. Men kombinert med mange andre tilgjengelige opplysninger kan dette føre til åpenbart misbruk. En god og enkel regel for slektsforskere er derfor aldri å presentere opplysninger om nålevende personer.
Også slektsforskerforeninger bør følge denne ukompliserte regelen siden folk er meget opptatt av personvern. Da vil i alle fall terskelen for å få nye medlemmer bli lavest mulig på dette området.
mandag 8. juni 2009
Begynnelsen på noe stort
Bokhylla.no er en tjeneste i NBdigital. Ved åpningen inneholdt bokhylla rundt 12 000 rettighetsbelagte bøker i fulltekst tilgjengelig på internett, i tillegg til bøker som er falt i det fri. Ca. 50 000 bøker som ble utgitt i 1690-, 1790-, 1890- og 1990-årene skal i løpet av de neste to årene gjøres tilgjengelig. Bokhylla gjør på den måten tilgjengelig det meste av norsk bokproduksjon fra fire tiår ved slutten av hvert sitt hundreår. Når alle hyller i Bokhylla er fylt, vil det finnes 10 000 000 søkbare boksider i tjenesten.
Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 100 000 bøker for bevaring de siste to årene. Den fysiske boksamlinga består av 450 000 titler, og alt skal digitaliseres. Ja, noen år tar det nok før alt dette materiale er tilgjengelig, men settes det inn betydelige ressurser så blir det neppe så veldig lenge å vente.
mandag 25. mai 2009
Er toppen nådd?
NSF nevner i sin årsrapport at antallet medlemmer nå har avtatt så der har toppen alt vært nådd.
Netto medlemstilvekst for DIS-Norge i 2008 har ikke fått noen stor oppmerksomhet i de fora jeg følger så den var kanskje ikke så oppløftene. I de siste årene har tilveksten vært omkring 300 medlemmer eller ca. 3-4 %. På bloggen til DIS-Norges leder er det nevnt at det skal kalles inn til ekstraordinært landsmøte til høsten for å øke kontingenten. Dette vil medføre en enda høyere terskel for at folk skal finne veien til foreningen og vil ikke øke tilstrømningen. Siden medlemstilveksten allerede kun er på et par prosent så er det meget sannsynlig at medlemstilveksten vil bli negativ de neste årene. Det ser derfor ut til at slektsforskerforeningene i Norge ikke lengre klarer å nå det som bør være deres hovedmål. Det er tid for forandring og fornyelse.
Det finnes også andre indikatorer på at interessen for slektsforskning er nær toppen. Slektsforskerbasen hadde flest nye brukere i 2007, mens Slektsforum opplever kun en liten økning i antall nye brukere i år forhold til i fjor.
tirsdag 5. mai 2009
Megahjelperne på Slektsforum holder koken
For et år siden lurte jeg på hvorfor fire av fem på topp var kvinner. Nå har de overtatt totalt og det ser ut til å forbli slik i lang tid fremover. Årsaken har jeg fortsatt ingen forklaring på, men det har kanskje du.
søndag 3. mai 2009
Mine 10 favoritt slektsforskning nettsteder
1. Slektsforum - forumet hvor slektsforskeren får hjelp
2. Digitalarkivets søkbare databaser og skannede kirkebøker - stedet hvor man finner slektsforskerdata
3. DIS-Norge Genealogiske Ressurser - gir deg oversikt over hva som finnes på nett
4. BrittN's slektsblogg - slektsbloggen med lokalhistoriske opplysninger fra området hvor jeg har noen av mine slektsrøtter
5. DISchat - stedet hvor du umiddelbart kan få god hjelp av ivrige slektsforskere til å komme videre
6. FamilySearch - den store databasen som kan gi deg tips om hvor opplysninger finnes, men husk å sjekk dataene
7. Eastman's Online Genealogy Newsletter - bloggen som holder deg oppdatert om hva som skjer på slektsforskerfronten i Amerika
8. New Zealand-L - E-post listen for de som er interessert i New Zealand slektsforskning
9. Genetic Genealogist - bloggen som omtaler det viktigste innen DNA og slektsforskning
10. Brukarforum - fortsatt slektsforskerforum #1
Selvsagt kunne denne listen ha blitt veldig mye lengre, men å velge min topp 10 viste seg å være ganske vanskelig. Prøv selv, hvordan ser din liste ut?
En veldig god #11. Roots Televison - slapp av med litt underholdning, inspirasjon og læring
lørdag 2. mai 2009
Slektsforum blir stadig bedre II
Selv om aktiviteten i antall omtalte tema går i riktig retning på Slektsforum så ligget antallet nye tema som blir tatt opp der fortsatt ca. 5 år etter hva Digitalarkivets forskjellige fora generer. Dette får bli et tema ved en senere anledning.
mandag 13. april 2009
Journal of the New Zealand Society of Genealogists Inc.
I årets andre utgave av medlemsbladet skrev redaktøren Richard Stedman under tittelen
A change for the better
The most important thing for me in this issue is to thank the hundreds of members who have written to me to say how much they like the new format of The New Zealand Genealogist.
Your messages have been unanimously in favour of the new style, and have come from regional meetings, emails and letters, the members' list, as well as in persons. I am overwhelmed by the support you have shown, which has justified the decision to make changes...
Jeg gleder meg alt til neste utgave som det er seks av i året.
søndag 29. mars 2009
New Zealand fødte, døde og ekteskap søkbare på nett
Dataene er begrenset i henhold til deres nye personvern lov ved at fødsler må være eldre enn 100 år, dødfødte 50 år, ekteskap 80 år, dødsfall mer enn 50 år eller hvor den avdøde var født mer enn 80 år siden. Når du tror du har funnet kilden du er ute etter kan du bestille en kopi for NZ$26.00. Dersom du er gitt et valg mellom et sertifikat og computer utskrift bør du velge computer utskrift da det er en fotokopi og inneholder mer informasjon.
Et problem med denne databasen er at en del navn er feil skrevet i forbindelse med transkribering. Så vær forbredt på å prøve en del navnevarianter og kanskje gjøre noen bomkjøp av utskrifter.
søndag 8. mars 2009
Scandinavian Festival i Auckland
søndag 15. februar 2009
Tilstrømningen til Slektsforskerbasen har avtatt
lørdag 7. februar 2009
"Norsk" slektsblogg i New Zealand
torsdag 29. januar 2009
En epoke er over
Telefon var en naturlig gjenstand i huset da jeg vokste opp. Kun da vi flyttet til Aberdeen i 1979 og da vi kjøpte egen bolig i 1981 var det mange måneders ventetid på å få installert telefon. På 90-tallet kom mobiltelefonen slik vi kjenner den i dag. Den har tatt over mer og mer. Da vi flyttet igjen ved siste årsskifte var det ikke lengre noen grunn til å beholde det som vi dag omtaler som fasttelefon. Abonnementet ble sagt opp. Ja, en epoke er over.
mandag 19. januar 2009
"Your Blog is Fabulous" Award
1. Put a link on your blog from whom you got it.
2. Give it to 5 new blogs (which in their turn have to give it to 5 new blogs).
3. Put a link on your blog to those blogs you give it to.
4. Give the blogs you give the award to a note that you have given them this award.
5. Write 5 things you are addicted to
Jeg sender denne videre til:
Ord fra DIS-Norges leder
Tid & rom
Slektsbloggen til Per-Olav
Min digitale verden
PetterS - Slektsblogg
Slekt og slikt!
Og her kommer de 5 ting som jeg er avhengig av:
1. Familien
2. Mat og drikke (kaffe...)
3. Formula 1
4. DIS og slektsforskning
5. PC
Så får vi se hvor mange som sender denne stafettpinnen videre.
søndag 11. januar 2009
Slektsforum på stø kurs II
Når det gjelder aktiviteten på Slektsforum så er også den fortsatt økende, men det kommer jeg tilbake til ved en senere anledning.
lørdag 3. januar 2009
Rik onkel i Amerika?
Sender også en takk til slektsforskerkompis Laila som fant ut at det var Dagbladet som var kilden til den store økningen i besøkende på en del slektsblogger de siste dagene. Laila har også mange gode tips om hvordan du kan finne din "rike" onkel i Amerika i sin blogg Slekt og slikt! Dersom du tror at han kanskje dro til New Zealand i stedet kan kanskje jeg hjelpe deg, men også i det tilfellet er den beste veien til hjelp en etterlysning på DIS-Norges Slektsforum.
sol.no fortjener også en takk for sin nettside med lenker til våre blogger, men som Laila skriver er ikke alle lenker der like aktuelle. Det viktigste er at du finner veien til slektsforskernes Slektsforum, der er det nesten alltid hjelp å få.