torsdag 30. desember 2010

Årets slektsforskerbragd

I år har det vært lett å kåre vinner av årets slektsforskerbragd. I alle fall fra mitt subjektive ståsted, for å være objektiv i en slik sammenheng lar seg neppe gjøre. De som har fulgt med på denne slektsbloggen blir neppe særlig overrasket selv om DISchat gjengen ikke tenkte i samme baner som meg da jeg testet det der for en tid tilbake. DISchat gjengen kom opp med mange gode forslag og det er nok enda flere gode kandidater som jeg ikke kjenner til.

Årets slektsforskerbragd har tidligere blitt tildelt:

2008 Høgskulen i Volda
2009 Gravminner i Norge

Til året pris har utleggingen av 1910 folketellingen og omleggingen av nettsidene til DIS-Norge vært kandidater. Dette er gode kandidater, men de nådde ikke opp. Den største bragden er den som de ivrigste hjelperne på Slektsforum står for. Så årets slektsforskerbragd går til Queens of Slektsform som i dag er oppført med følgende antall innlegg:

Lillian Kristiansen 4249
Laila N. Christiansen 4208
Else B. Rustad 3839
Marit Nyhus 3272
Margit Nysetvold Bakke 3140

Å skrive over 3000 innlegg, som for det aller meste går ut på å hjelpe andre, er uten tvil en meget stor bragd som jevnt og trutt har pågått over flere år. I snitt utgjør dette mellom 1,5 og 2,5 bidrag hver eneste dag. Takker og bukker for innsatsen og denne fantastiske ressursen.

lørdag 27. november 2010

Mangler vi mange millioner mennesker?

Det hevdes rett som det er at slektsforskning er den mest populære hobbyen. Tar vi en titt i bladkioskens utvalg så finnes det neppe et eneste blad om slektsforskning mens det finnes et stort utvalg når det gjelder hester, jakt, tatovering, biler, historie, båter, golf, etc. Så slektsforskning er kanskje ikke så populært som vi ønsker å tro.

I Nord Amerika med en befolkning på 345 millioner finner man gjerne Family Tree, Family Chronicle og Internet Genealogy. Det blir et tidsskrift for hver 115 million.

I England finnes gjerne
Your Family Tree, Your Family History, Practical Family History, Family History, Family Tree og Who Do You Think You Are? Med sine 61 millioner innbyggere blir det et blad for hver 10. million.

I New Zealand med et innbyggertall som er tilsvarende det norske finner man flere slektsforskerblader i kiosken, men de er alle importerte. Derav et fra Australia som har 22 millioner innbyggere. Dette bladet har egne sider om slektsforskning i New Zealand.

Må vi vente til vi blir 10, 20 eller 100 millioner innbyggere her i landet før vi finner et blad for denne "populære" hobbyen i kiosken?

onsdag 24. november 2010

3 År

Tiden flyr og i dag er det allerede 3 år siden det første innlegget på denne bloggen ble skrevet. Mangfoldet blant slektsbloggene i Norge er større enn noen gang og det dukker fortsatt opp noen nye. Selv om det blir stadig flere blogger så er nok aktiviteten litt avtagende. I løpet av den siste uken har 10 av mine norske favoritt slektsblogger blitt oppdatert. For et år siden så skjedde det samme i løpet av kun tre dager.

Noen av nykommerne det siste året er:
Dette er et par flere blogger enn hva jeg forventet for et år siden, men aktiviteten blant disse nykommerne er ikke så veldig stor. Det spørs om ikke slektsbloggbølgen er i ferd med å avta. Unntaket er DIS-Norges lederblogg som har daglige innlegg og det er ingen som kan hamle opp med et slikt aktivitetsnivå.

søndag 14. november 2010

SOL-vertens anbefaling

Det er hyggelig å få positive omtale. Denne gangen er det Mette Gunnari som har anbefalt min blogg for tredje gang på SOL sine sider om slektsforskning. Viggo sin blogg Tid & rom, som følger med på hvem som blir månedens anbefaling, har også kommet med noen hyggelige ord. Forrige gang min blogg var månedens anbefaling var i oktober 2009. Siden den gang har Mette anbefalt følgende blogger:
Til nå har følgende blogger vært månedens anbefaling:
Som tidligere nevnt så finnes det flere blogger som kan anbefales. Håper at noen av disse som allerede ikke har vært månedens anbefaling får mer oppmerksomhet i framtiden. Jeg planlegger også å presentere mine egne slektsblogg favoritter om ikke så lenge.

søndag 24. oktober 2010

Det utrolige sammentreff

I går kom den siste utgaven av det meget tiltalende og profesjonelle The New Zealand Genealogist som er medlemsbladet til The New Zealand Society of Genealogists. Som vanlig var det innpakket i klar plast for å beskytte bladet på den lange reisen fra den andre siden av kloden. Et rask blikk på forsiden som du ser på bildet tiltrakk min oppmerksomhet da det viste en rød låve i bakgrunnen som neppe hørte hjemme i New Zealand. Nei, slike bygg er da mer vanlig her i Skandinavia, for ikke å si Norge. Nå var det ikke gått så veldig lenge siden det var en nordmann som var avbildet på forsiden til dette medlemsbladet så jeg hadde vanskelig for å tro at noe slikt kunne ha gjentatt seg. Dette måtte jeg selvsagt finne ut av og plasten forsvant rimelig raskt.

Jo, det viste seg at den røde bygningen er en norsk låve med Magnar Haraldsen fra Nannestad og Kathy Callaghan fra New Zealand, i forgrunnen. Kathy Callaghan var et kjent navn for hun er nevnt i bloggen min i april i år om Norske sorte får i New Zealand. Nå viste det seg at medlemsbladet inneholdt en fem siders artikkel om familien til Harald Oskar Andersen som hadde forlatt sine to nyfødte barn i Norge etter en episode som medførte et dødsfall omkring 1903. Familien i Norge hørte aldri noe mere fra han og man trodde han hadde dratt til sjøs og omkommet. I virkeligheten slo han seg ned i New Zealand og levde et normalt familieliv der.

Kathy som ønsket å komme i kontakt med familien i Norge sendte i mai i år en epost til Eidsvoll Ullensaker Blad med spørsmål om hjelp til å finne slekt i Nannestad. Redaktøren satte bladets medarbeider Magnar Haraldsen på saken. Etter videre undersøkelser så viste det seg at også Magnar Haraldsen var en av etterkommerne til Harald Oskar Andersen. Hvilket sammentreff!

Kathy har lagt ut artikkelen hun skrev i medlemsbladet på sin hjemmesideher kan du lese hele historien.

Ja, noen ganger viser det seg at også det som er lite sannsynlig skjer. I april skrev jeg følgende om denne historien "
Denne gangen viste det seg at det var en nordmann som var avbildet på forsiden. Det har neppe skjedd tidligere og sannsynligheten for at det skal skje igjen er også svært liten." Men så skjedde det allikevel. Det som i alle fall er sikkert er at lokalaviser kan være til stor hjelp når man skal finne nålevende slekt.

mandag 11. oktober 2010

Og det skjedde igjen den 11 Okt 2010 12:38:47

Om det var det forrige blogginnlegget mitt som har vekket konkurranse instinktet skal være usagt. Aktiviteten på Slektsforum er i alle fall meget høy for tiden. Det kan neste se ut som om det har oppstått en liten konkurranse om hvem som har flest innlegg. Laila har i alle fall skrevet nesten 50 innlegg på under to døgn. Håper de heldig mottagerne vet å sette pris på responsen. Lillian var i tet i 58 timer 6 minutter og 55 sekunder før Laila var tilbake der hun har vært i mange år. Så nå er alt tilbake til det normale på Slektsforum bortsett fra at aktiviteten er høyere enn vanlig.

lørdag 9. oktober 2010

Det skjedde 09 Okt 2010 02:31:52

Ja, det var tidspunktet det ble sendt et svar på temaet Ole Knudsen og Ingeborg Olsdatter Kleppeeie i forumet for Våga på Slektsforum. Svaret ble sendt av Lillian Kristiansen. Det var hennes innlegg nummer 3809 på Slektsforum. Med dette innlegget overtok hun posisjonen som den personen med flest innlegg på Slektsforum, en posisjon som Laila N. Christiansen trolig har innehatt i mer enn 5 år. Queens of Slektsforum har med det fått en ny #1.

fredag 8. oktober 2010

Family Finder

I mars skrev jeg om revolusjonen som var i anmarsj innen DNA og slektsforskning. Planen var da å ta FamilyTreeDNA sin autosomale Family Finder test. Testen er nå gjennomført og treff med andre testere strømmer jevnt og trutt inn med ca. 3 nye treff i måneden. Til nå har det blitt til sammen 18 treff, hvor 4 (22%) av treffene har resultert i identifisering av felles aner.

Første felles ane er i 3 av treffene 7-9 generasjoner tilbake og i 1 treff 11 generasjoner tilbake. Dette er 2 eller flere generasjoner mer enn hva FamilyTreeDNA anslår. Dette avviket har også flere andre med norske aner opplevd og skyldes trolig at ekteskap mellom relativt nære slektninger er mer vanlig i Norge enn hva som er tilfelle mange andre steder i verden.

En annen observasjon er at 13 (72 %) av mine treff er med personer som lever i Amerika. Min anetavle i de første 7 generasjonene har kun personer bosatt i Norge. Det er derfor svært stor sannsynlighet at personer som har treff med meg har norske røtter. At amerikanerne jeg har treff med har meget stor sannsynlighet for norske aner kommer derfor ofte som en stor overraskelse.

Personer som har tatt autosomal test hos 23andMe klager ofte på at de ikke får respons fra andre de har treff med. Dette skyldes trolig at de fleste som tester med 23andMe kun er interessert i medisinske aspekter ved testen og ikke slektsforskning. Dette er ikke tilfelle hos FamilyTreeDNA hvor jeg til nå har fått respons på 94% av min henvendelser.

søndag 19. september 2010

Queens of Slektsforum

Du verden for en hjelpsomhet som finnes blant slektsforskere. Slektsforum er så heldig at de har mange og de fem mest aktive er:

Laila N. Christiansen
Lillian Kristiansen
Else B. Rustad
Marit Nyhus
Margit Nysetvold Bakke

Laila, Lillian, Else og Margit er avbildet fra venstre til høyre ovenfor. Dette er personer som hver har bidratt med mellom 2500 og 3800 innlegg og det tilsvarer mellom 1,5 og 2,3 innlegg pr. dag. Jeg har også hatt gleden av å motta fantastisk god hjelp fra denne gjengen med megahjelpere. Håper det går lang tid før noen av disse dronningene av Slektsforum abdiserer.

lørdag 19. juni 2010

Aftenpostens arkiv skuffet

Som nevnt tidligere har jeg meget god erfaring med å søke i gamle New Zealandske aviser på PapersPast. Stor var derfor forventningene til Aftenpostens tilsvarende nye tilbud som startet i mai i år. Skuffelsen ble også bedtydelig da søkefunksjonen er svært mangelfull. Det er mye av innholdet i avisene som ikke er søkbart. I tillegg så er opplegget svært lite brukervennlig. Ja, her skal det mange tastetrykk til før man kommer fram til informasjonen man er på jakt etter. Lesbarheten av avisene er heller ikke alltid imponerende som vist i min farfars dødsannonse til venstre.

Selvsagt er det veldig fint at man kan få nettilgang til Aftenpostens utgaver. Men kun noen få av de opplysningene jeg var på jakt etter viste seg å være søkbare. Man bør derfor vite hvor skal man skal lete for å finne. Siden det finnes langt bedre søkeverktøy så kan vi håpe på en bedring på dette området om ikke så lenge.

Mange andre slektsbloggere er svært så fornøyd med tilbudet. Kan det være at jeg har vært litt uheldig i min jakt på opplysninger.

søndag 6. juni 2010

DNA og slektsforskning

De fleste som er innom denne bloggen har nok fått med seg at jeg er interessert i temaet DNA og slektsforskning. I den forbindelse har det blitt tatt initiativ til noen aktiviteter. Min interesse begynner med min deltakelse i National Geographic store Genographic prosjektet etterfulgt i 2005 av tråden DNA og slektsforskning på DIS-Norges Slektsforum.

Siden jeg er en av veldig mange i Norden som tilhører haplogruppen R1a1 så ble det i 2007 startet en egen nordisk interessegruppe for denne haplogruppen. Formålet er å hjelpe hverandre til å lære mer om hva som er relevant for nordiske forhold. Vi er nå 10 deltakere i denne gruppen.

Interessen for DNA og slektsforskning var økende og det ble derfor tatt initiativ til eget DNA forum på DIS-Norges Slektsforum. Dette forumet startet opp i 2009.

Senere meldte behovet seg for en egen generell norsk interessegruppe for DNA og slektsforskning. Denne uavhengige interessegruppen ble opprettet i januar 2010 og består nå av 12 meget aktive deltakere. Så langt i år har denne gruppen produsert bl.a. nettsiden 10 Tips om DNA og slektsforskning, etablert andre prosjektgrupper og drifter nå Family Tree DNA Norgesprosjektet FTDNA som også har en Facebook side. Gruppen har også vært en betydelig bidragsyter til neste utgave av Slekt og Data hvor temaet er DNA og vil om noen dager trolig ha en DNA ressursside på DIS-Norges nettsider med Genealogiske ressurser. Denne interessegruppen for DNA og slektsforskning har flere aktiviteter på gang og blir trolig mer synlig etter hvert.

søndag 16. mai 2010

Søkbare gamle aviser på nett

Ja, i New Zealand har de Papers Past som jeg har nevnt tidligere. Dette er et fantastisk flott verktøy som søker i gamle årganger av flere av de viktigste avisene i landet. Tjenesten er gratis. Dette er en tjeneste som det hyppig refereres til og som er nesten like viktig som folketellinger og kirkebøker. Jeg har hatt stor glede av Papers Past i New Zealand og et tilsvarende verktøy har vært dypt savnet i Norge.

Men nå skjer det noe i Norge som virker svært så lovende. Fra den 20. mai skal vi kunne lese på skjermen alle utgaver av Aftenposten siden 1860.


Kanskje dukker det opp ubehagelige overraskelser? Ja, det er vel det som er litt spennende. At Aftenpostens tjeneste koster noen kroner å bruke er ikke noen overraskelse. Vi må tåle at brukerne må betale for å kunne lese gamle aviser.

torsdag 15. april 2010

Slektsforskerne finner ikke veien

Nei, det skal være sikkert og visst. I dette tilfelle hjelper det slettes ikke med en GPS heller. Jeg har to ganger tidligere skrevet om det svært lave antallet av nye slektsforskere som har registrert seg på Slektsforum og Slektsforskerbasen siden midten av februar i år. Dette er så alvorlig at det tas opp enda en gang. Antallet nyregistrerte brukere har sunket til langt under halvparten av hva som har vært nivået de to foregående årene som vist på figuren til venstre. Årsaken er ikke olympiske vinterleker eller at andre sosiale media har overtatt. Det er nå ganske sikkert at det er den nye nettsiden til DIS-Norge som er årsaken. Det er mye bra med den nye utgaven av denne nettsiden som f.eks. at nyheter har fått en dominerende plass. Men dette har åpenbart gått på bekostning av at nye slektsforskere ikke like lett som tidligere finner veien til to av DIS-Norges viktigste tilbud som Slektsforum og Slektsforskerbasen. Disse tilbudene var langt mer synlige og tilgjengelige på den gamle nettsiden. Tilsvarende eller enda bedre tilgjengelighet er det viktig å oppnå også på den nye siden. Dette er en aktivitet som bør få meget høy prioritet da det er avgjørende for å kunne opprettholde et godt DIS-Norge tilbud.

Tidligere denne uka ble TV programmet "Alt for Norge" vist på TV Norge. Programmet hadde stor fokus på slektsforskning. Her har visst mange DIS-Norge medlemmer lagt ned et betydelig arbeide og programmet fikk god mediedekning. Bare så synd at dette ikke gir et målbart utslag på tilstrømningen til forenings tilbud som Slektsforum og Slektsforskerbasen. Det må bli betydelig lettere for de nye slektsforskerne å finne veien.

søndag 11. april 2010

Norske sorte får i New Zealand

Her om dagen kom en ny utgave av det meget flotte medlemsbladet til The New Zealand Society of Genealogists i postkassen. Denne gangen viste det seg at det var en nordmann som var avbildet på forsiden. Det har neppe skjedd tidligere og sannsynligheten for at det skal skje igjen er også svært liten. Det var et bilde av Harold Oscar Andersen. Han var omtalt inne i bladet i artikkelen "Naturalisation files and the treasures within" av Kathy Callaghan.

Harold var født i 1881 i Nannestad og var i 1904 en sjømann som gikk i land i New Zealand. Familien var blitt fortalt at skipet han var på ikke klarte turen tilbake til Norge slik at han ikke hadde vært i live dersom han hadde fulgt med båten hjem. Harold døde i 1962.

I den senere tid har noen familiemedlemmer startet med slektsforskning og det skulle vise seg at historien var litt annerledes. Skipet han var på hadde klart hjemturen, men det var Harold som "Failed to Complete Voyage". Da Harold forlot skipet i Auckland hadde han stjålet med seg en dress og dette resulterte i en fengselsstraff på to måneder. I hans naturalisation dokumenter kommer det fram at dette var så skamfullt at han ønsket å holde det hemmelig for omverdenen. Det klarte han helt til 2008, lenge etter at både kona og barna var døde.

For slektsforskere er det er kjekt med noen sorte får i anetavla. Da øker i alle fall sjansen for å finne flere opplysninger om personen.

onsdag 7. april 2010

Scandinavian Festival i Norsewood

I New Zealand arrangeres det en skandinavisk festival hvert andre år. Den siste var den 14. i rekken og ble avholdt i Auckland i mars 2009. Nå er planlegging allerede i gang for den neste som blir arrangert den 25-28. februar 2011 i det mest norske av alle steder i New Zealand, tettstedet Norsewood. Heller ikke denne gangen passer det for meg å delta. Kanskje tiden er inne for å starte langtidsplanlegging for deltakelse på festivalen i 2013.

søndag 21. mars 2010

Hva er det som skjer?

Ja, det kan man saktens lure på for noe er det. Under de olympiske vinterleker skrev jeg at aktiviteten på Slektsforum, Brukarforumet og Slektsforskerbasen ble lav da vinterlekene startet. Jeg regnet med at dette bare var et forbigående fenomen i forbindelse med disse sportslige aktivitetene som opptar nordmenn. Nå begynner det å bli en god stund siden vinterlekene ble avsluttet, men aktiviteten er fortsatt veldig lav og det i en periode av året hvor aktiviteten normalt er på topp. Har interessen for slektsforskning fått seg en alvorlig knekk eller har slektsforskerne funnet seg andre arenaer?

tirsdag 9. mars 2010

Det ordnet seg i siste liten

I dag skriver Megan:

Dear RootsTelevision.com Viewer,

OK, you convinced me! After getting inundated with emails, tweets, and Facebook postings and messages about the closing of RootsTelevision.com (RTV), I’ve decided to keep it going. I honestly had no clue how valued it was by the genealogical community, and I agree with the many of you who pointed out that it serves a somewhat different purpose than the prime time programming that’s on TV at present (much as I’ve been enjoying that!). At the same time, I think many had not realized that RTV is a one-person company, but one that’s not inexpensive to provide.

Thanks very much to all you who reached out to share your thoughts and experiences. Although I haven’t been able to respond to all of you, I hope you realize that your comments made all the difference in the world. Thanks also to the more than 20 individuals, organizations and companies that contacted me to explore the notion of adopting RTV. It’s refreshing to know how many were willing to step in and help. I also need to thank Brightcove, the video platform used by RTV, for working with me to find viable solutions.

I should probably clarify one point of confusion. Many were under the impression that even if RootsTelevision.com closed down, the video archive would remain. Quite a few also wrote asking me to send DVDs of the videos, but with more than 700 videos on the site, popping them on a DVD is not an alternative. Hosting and streaming this wide array of videos is one of the most costly aspects, and there are rights issues involved as well, so if RTV had gone, so would have all the videos.

That’s why I surveyed genealogists on Twitter and Facebook, asking whether you would be willing to tolerate commercials if it would help preserve RootsTelevision.com. I was beyond relieved how lopsided the response was! So please be aware that I will be adding commercials to help pay the bills. Unfortunately, I don’t have the resources to customize them, but I’ll experiment with ways to make them as painless as possible. I’d also greatly appreciate it if you let me know of any people, companies or organizations that would be interested in running banners ads on RTV. Boston University and Family Tree DNA have both helped support RTV in the past by sponsoring ads, and more of the same would help ensure that the doors of RTV stay open in the future!

Og and I are going to do a little tinkering under the hood at RTV, so you’ll see fewer new videos for a while, but please use that time to explore the hundreds of videos that are already there. Please also consider uploading your own videos (podcasters welcome!) through RootsTube and let us know of any great genealogical videos you come across in your online travels. If we see something we like, we’ll do our best to secure permission to share the video on RootsTelevision.com, so you can have the widest, high quality viewing selection possible all in one place.

And finally, I would ask that you spread the word to your friends, relatives, libraries, and genealogical societies that the lights are still on at RootsTelevision.com! The more viewers, the better – so watch often!

Thanks again,
Megan

søndag 7. mars 2010

Snart slutt for Roots Television

Roots Television har vært et flott tilbud til slektsforskere som ønsker å lære mer om forskjellige tema. De har vært formidleren av mange lærerike program og intervju, men den 10. mars er det trolig slutt dersom ingen ønsker å overta. I en melding på Roots Television skriver Megan Smolenyak Smolenyak:

It's with mixed feelings that I'm sharing the news that I will be closing RootsTelevision.com (RTV) as of March 10th. Back in 2006, RTV was launched to fill a void. As I wrote at the time:

"We've been perplexed for a long time. These days, there's a horse channel, a wine channel, a sailing channel, a poker channel, a guitar channel, and even a shipwreck channel. So why, we wondered, isn't there a channel servicing the millions of people interested in genealogy and family history?"


Intet varer evig, og det var synd at Roots Television måtte gi seg. Vi får håpe at noen kan få etablert et alternativ som kan føres videre da tilbudet vil ble savnet.

tirsdag 2. mars 2010

DNA revolusjonen nærmer seg

Til nå har y-DNA tester vært mest aktuelt i forbindelse med slektsforskning. Med denne type tester kan man følge rette mannslinjer og på den måten finne tidspunktet for en felles stamfar. På den andre siden av anetavla kan man bruke mt-DNA tester til å finne tidspunktet for en felles stammor i rette kvinnelinjer, men med en betydelig mindre nøyaktighet enn hva som er tilfelle for mannslinjen. Så har vi hatt det store gapet mellom rett mannslinje og kvinnelinje i anetavla. Dette gapet er det som nå kan utforskes av autosomale tester. Disse testene har vært tilgjengelig i omtrent et års tid, men har gjerne hatt mer fokus på helse enn slektsforskning. Om ikke så lenge vil FamilyTreeDNA komme med autosomale tester hvor slektsforskning vil stå i fokus. De kaller testen for Family Finder. Med denne testen kan man oppdage forbindelser til etterkommere av alle sine seksten tippoldeforeldre.

Jeg har alt meldt min interesse for en slik test og vil senere komme tilbake til hvordan dette utvikler seg.

Er du klar for den store revolusjonen i genetisk slektsforskning?

lørdag 20. februar 2010

DISerne tar seg en pause

Februar er normalt en av de mest aktive månedene i året for slektsforskerne. Slik er det ikke i år. Vinterolympiaden har nå vart en ukes tid. Så snart åpning seremonien var i gang falt aktiviteten både på Slektsforum og på Brukarforumet. Mest markant var forandringen på Slektsforum og jeg har aldri tidligere registrert et større avvik fra normalen. Utslaget er så betydelig at det skal bli vanskelig å sette noen betydelige rekorder på slektsforskerfronten i 2010. Siste sommer OL ga ikke på langt nær et tilsvarende utslag i redusert aktivitet. Siden utslaget er betydelig større på Slektsforum enn på Brukarforumet viser det at DISerne er mer interessert i vintersport enn andre slektsforskere. Det er godt å registrere at DISerne også har interesse for andre ting en slektsforskning.

lørdag 6. februar 2010

Sanger om slektsforskning

Det er utrolig hva man kan finne på internett. Jeg har tidligere nevnt et litt humoristisk innslag fra YouTube.

Det er også noen som har laget sanger som du kan laste ned for en billig penge. Den mest fengende sangen er kanskje Genealogy på albumet Shine av Scott Malcom. En annen sang er Family Tree av John Forster og Tom Chapin som du kan høre et lite utdrag av
her.

onsdag 27. januar 2010

Null null

På Slektsforskerdagen i fjor fikk jeg spørsmål om denne karen dro til New Zealand under navnet Andrew Nelson? I New Zealand har jeg sammen med 15-20 slektsforskere der søkt etter denne mannen og familien uten å finne dem med sikkerhet.

Det vi vet er at Knut Andreas Ambrossen Tollenæs var født den 13.10.1832 og døpt den 28.10.1832 i Solum. Han ble den 30.04.1848 konfirmert i Solum under navnet Knud Andreas Ambrossen Knardalstrand. Der slutter de kjente opplysningene om han i Norge.

Familien har tre bilder tatt i Dunedin, New Zealand, i ca. 1875. Det ene er av Andrew Nelson, det andre av Fru Nelson og det tredje av barna Sara 13 år, Andreas 11 år, Lovise 8 år og Hanna 5 år. Familien tror at dette kan være bilder Knut Andreas Ambrossen og familien.

Siden vi ikke klarte å finne Knut i New Zealand lurte jeg på
om han og familien kanskje dro videre til Amerika etter et kort opphold i New Zealand. En etterlysning på Slektsforum ga null resultat og det samme ble utfallet da det ble lagt ut en etterlysning på Brukarforumet på et senere tidspunkt. Vurderer nå å prøve en etterlysning på Norway-L eller er det noen som har et bedre forslag.

tirsdag 19. januar 2010

Er du klar for å teste ditt DNA?

Mange har alt gjort det. Du lurer kanskje på hvor du skal henvende deg for å få utført en DNA test som kan brukes i forbindelse med slektsforskning. ISOGG har laget en oversikt som sammenligner er del firma. Og skulle noen være i tvil så er det FamilyTreeDNA som de aller fleste velger. Skal du kunne bruke en yDNA test i forbindelse med slektsforskning bør du velge en test med minst 37 markører. Bli med på denne spennende reisen som ganske sikkert også vil gi deg en overraskelse.

søndag 10. januar 2010

Legacy Genealogy Cruise til New Zealand

New Zealand og slektsforskning i forbindelse med et cruise høres veldig fristende ut da det kombinerer flere svært positive elementer. Det er Legacy som arrangerer dette cruiset 8-21 november 2010.

Legacy sin nettside:


Cruise Australia and New Zealand and Have Fun Learning Legacy from the Experts

Come with us on a 13 Day cruise of Australia and New Zealand on the luxurious Princess Cruises Sun Princess ship. This cruise starts and ends in Sydney, Australia and visits the following New Zealand ports: Fjordland National Park, Dunedin (Port Chalmers), Christchurch (Lyttelton), Wellington, Napier, Tauranga, Auckland, and Bay of Islands.

Dette er alle godt kjente steder og byer i New Zealand. Å bytte program fra DISGEN til Legacy skal jeg nok klare. Den eneste ulempen er at opplegget kommer et år for tidlig, så jeg får følge med på om de har planer for en gjentagelse i 2011.

torsdag 7. januar 2010

Toppsesong

Ja, nå er både jula og nyttår unnagjort og slektsforskerne er i ferd med å gå inn i sin mest aktive periode. Som dere har registrert så fører jeg litt statistikk for litt av hvert som vist i en del tidligere innlegg. Studeres disse innleggene litt nærmere så ser man at slektsforskere er mest aktive i første kvartal og det topper seg i mars. Kanskje den årlige Slektsforskerdagen bør flyttes fra siste lørdag i oktober til begynnelsen av året da aktiviteten er størst?

Lykke til med årets slektsjakt!

lørdag 2. januar 2010

The Gift That Keeps on Giving

Selv om jula er over så er det fortsatt ikke for sent med en presang som trolig vil overraske. Det er jo slike pressanger vi vil ha nå for tiden. Følgende fant jeg i ISOGG sitt newsletter for desember og kanskje er det flere enn meg som kjenner seg igjen.

My birthday is coming up so my husband asked me what I wanted for my birthday. I replied that all I wanted for my birthday was a DNA test. His response to that was, "You're nuts! Why would you want a gift which just consists of paper with numbers on them?"

What my dear husband does not realize is that DNA is a gift which keeps on giving. The first DNA test that I have results for is from 2003 on my father. Now I doubt that I have any article of clothing in my bedroom closet from 2003. So why would I want something that goes out-of-style when I could have something that never becomes obsolete?

And DNA just keeps on giving. Year after year, I receive new DNA match contacts and refined haplogroup predictions. What may just be "paper with numbers" to my husband could be what solves a genealogical mystery on a branch of our family. Some mysteries have been solved quickly through DNA testing and others, I'm still waiting for someone to come along and test who will be the match I need. DNA results are not a gift I will ever lose in a fire, or give to a thrift store, or ever tire of. These simple "paper with numbers" give me a peak into the past of those who came before me and that constitutes an invaluable gift.

And for those of us with the "thrifty gene", December is the best month of the year to purchase DNA tests. FamilyTreeDNA
has a holiday sale which ends on December 31.

Katherine Borges
ISOGG Director

Selv og du gikk glipp av salget denne gangen vil du kanskje overraske noen med en uventet presang i 2010.