søndag 30. desember 2012

Årets slektsforskerbragd

Tiden er kommet for å annonsere årets slektsforskerbragd. Ja, også i år er det mange veldig gode kandidater og det er nok også mange som jobber i det stille som man ikke hører noe om. 

De som har fulgt med på denne bloggen har i alle fall tidligere hørt om årets vinner. Det er Superbidragsyteren Anne-Lise Skillinghaug. Hun har gjort en formidabel innsats med å transkribere over 60 000 personer i folketellingen for 1875. På denne måten har hun vært en meget viktig bidragsyter til å gjøre 1875 tellingen lettere tilgjengelig for alle oss andre. 

Fortsatt er det bare deler av denne folketellingen som er gjort søkbar på nettet. Dekningen på Digitalarkivet og RHD er god for de tre nordligste fylkene, men ellers sporadisk for de andre fylkene. Familysearch har deler av Østfold, Akershus og Hedmark søkbar.

Tidligere vinnere av årets slektsforskerbragd: 

2011 Slektsforum
2010 Queens of Slektsforum (Lillian Kristiansen, Laila N. Christiansen, Else B. Rustad, Marit Nyhus og Margit Nysetvold Bakke)
2009 Gravminner i Norge
2008 Høgskulen i Volda

torsdag 27. desember 2012

Ny runde med "Hvem tror du at du er?" på NRK

Sesong to av «Hvem tror du at du er?» starter opp igjen den 01.01.2013 kl. 20.35 på NRK1. Dette er en serie der vi følger åtte kjente nordmenn som forsker på slekten sin. Målet er å finne ut hvem deres forfedre var og hva slags liv de levde. Kanskje finner de også ut spennende og overraskende ting om slekten sin. Først ut er Linn Skåber. Deretter følger:

Eyvind Hellstrøm
Jan Eggum
Vegard Ulvang
Kari Simonsen
Ingrid Lorentzen
Hanne Krogh
Thorvald Stoltenberg

I et innlegg på denne bloggen i mai ble det indikert at denne serien kanskje starter opp igjen til høsten, men det viste seg å være litt for tidlig. Nå starter den opp ganske nøyaktig to år etter første sesong som var en stor suksess i alle fall for DIS-Norge. Den gangen skapte denne serien enorm interesse for slektsforskning og aktiviteten på Slektsforum eksploderte og DIS-Norge fikk mange nye medlemmer. Vi får håpe at slektsforsker foreningene også denne gangen klarer å dra fordel av denne fantastiske reklamen for slektsforskning.

Forrige gang var det etter innslaget med Kåre Willoch at man registrerte høyest aktivitet på Slektsform. Det vil ikke overraske om det også denne gangen blir en kjent pensjonert politiker som klarer det samme. Siden programmet sendes på samme tid av året som forrige gang blir det interessant å se om aktiviteten på Slektsforum setter ny rekord.

mandag 24. desember 2012

MyHeritage overtar også Family Tree DNA

Det er ingen tvil om at MyHeritage har ambisjoner om å ta opp konkurransen med ancestry.com. Det er ikke mer enn en måned siden MyHeritage overtok Geni. Denne gangen overtar de det suverent ledende selskapet innen DNA og slektsforskning, Family Tree DNA. Følgende epost mottok jeg for noen dager siden:
 
Dear Valued Customer,

As you may have seen in the news, a very important and exciting development for our community has recently taken place. Family Tree DNA has teamed up with MyHeritage to integrate our DNA tests to their international customer base of 65 million users. This represents an additional step by Family Tree DNA in expanding into new markets for the benefit of our more than 7,000 Surname and Geographic Projects.

Family Tree DNA and MyHeritage are now teaming up to offer you a unique, limited time only discount on access to more than 4 billion historical records in MyHeritage’s specialized historical records collection - SuperSearch. SuperSearch is the perfect companion to DNA for boosting your personal ancestral research.

The door now opens for our community to make use of the MyHeritage SuperSearch data collections at a significantly reduced price. The following is included in this excellent family history resource:

- More than 4 billion historical names
- One billion exclusive family tree profiles
- Birth, marriage, death and census records
- World's largest collection of historical newspapers
- Millions of tombstone photos
- Hundreds of exclusive online databases
- Millions more records added each month

Record Matching
With this unique offer, you will also enjoy full access to MyHeritage’s Record Matching Technology at no additional cost. This is an extremely powerful feature that matches historical records to names in your family tree with no work on your part. After taking the offer below, you can automatically receive Record Matches for free. Learn more about Record Matching and see the praise this technology received from some of the world’s foremost genealogists.

All of these features are now available to Family Tree DNA customers and friends for unlimited one year access at the special price of $69.95. This represents a savings of 42% over the regular price. Plus, you will receive two additional months for free. This offer is only available until December 31, 2012 and it is a h-u-g-e bargain compared to prices of the competitor Ancestry.com which are 4x higher.

Together, Family Tree DNA and MyHeritage represent the most advanced combination of genealogical research tools available in the market.

Take advantage of this offer or learn more.


Kind regards,
Max Blankfeld
Vice-President, Operations and Marketing
Family Tree DNA
www.familytreedna.com
"History Unearthed Daily"



26.12.2012: Se også kommentarer.

torsdag 20. desember 2012

Norsk app

NorSlekt er en norsk app for slektsforskning i felten. Den ble sluppet i juli i år. For den som er interessert i detaljer om denne appen så finnes det mer informasjon på Genit sin blogg.

Hva kan man så bruke denne appen til? Jo, man kan ta bilder, skrive notater koblet til bildet og få automatisk registrert GPS koordinater til stedet hvor bildet er tatt. For de som synes GPS koordinater er nyttig for registrering av slektsdata er dette en kjekk kombinasjon. For egen del er dette ikke viktig. I tillegg så har appen en kartfunksjon som viser hvor bildene er tatt. Appen har også en omfattende oversikt over kildetyper med fakta-ark. Dette er en fin oversikt og har en del likheter med DIS sine sider om genealogiske ressurser.   

Jo, jeg kjøpte appen tidlig i høst, men har til gode å bruke den i praksis selv om jeg har vært litt rundt om og tatt noen bilder i forbindelse med slektsforskning. Så for mitt bruk er ikke denne appen et must. I tillegg så finnes det også mange andre liknende apper for de som tar bilder som er gratis. Nå er vel ikke en pris på noen kroner det som er bøygen dersom man ser nytten av en slik app.   
  
Det er prisverdig at det tas initiativ til å lage norske apper for slektsforskere selv om man ikke treffer innertier ved første forsøk for det er svært krevende. Andre har også vurdert denne appen og da ble det en treer.    

Det finnes mange engelske apper for slektsforskning, men en kreativ variant som jeg ser nytten av i min slektsforskning letes det fortsatt etter.

fredag 14. desember 2012

Julekort

Det er tid for julekort. Vi er vel fortsatt noen som sender en julehilsen med posten, men det er vel få som nå støtter en god sak med å klistre et julemerke på julekortet. Under rydding av gamle bilder kom jeg over et julekort som mine oldeforeldre sendte mine besteforeldre i 1913. Ja, for 99 år siden. Julekortet er sendt med et 3 øre frimerke og et julemerke med litt farge på som vist på bildet. Dompapen ønsket seg visst en fredelig jul også i 1913. Jeg sender også dere som er innom denne bloggen et ønske om en



God Jul og Godt Nytt År!

onsdag 5. desember 2012

Søk i mer enn 116 000 norske bøker og 66 000 aviser

Nasjonalbiblioteket utvikler stadig sin tjeneste med å gjøre flere bøker og aviser etc. tilgjengelig på nett. Ikke bare det, de har også en fantastisk søketjeneste som bringer deg til de sidene hvor søkeordet finnes. Så dersom du har spesielle navn du ønsker å sjekket ut om de finnes omtalt i norske bøker og aviser så er det bare å søke ivei. Husk å stille inn filteret oppe på høyre på søkesiden på "Digitally Available". For mitt eget vedkommende har jeg på denne måten funnet mange nye opplysninger. 

Personer som oppholder seg i utlandet med ikke norsk IP-adresse har et mer begrenset utvalg, men kan søke på de ca. 13 000 bøkene  som er satt fri. Dette er mest bøker som er eldre enn 70 år.

Nå er ikke alle bøker tilgjengelig enda, men utvalget utvides med stormskritt. Jeg har tidligere skrevet om dette

På Nasjonalbibliotekets nettsider finnes følgende opplysninger:

Bokhylla.no ble først lansert som et prøveprosjekt i 2009. Det ble etter en avtale fra 28. august i år mellom Nasjonalbiblioteket og Kopinor bestemt at tjenesten skulle gjøres permanent og utvides til å omfatte alle bøker utgitt i Norge til og med år 2000. 100 000 bøker utgitt i Norge til og med år 1999 er nå tilgjenglige. Fra januar 2013 vil også bøker fra år 2000 være tilgjengelige. Bokhylla.no vil inneholde rundt 250 000 bøker når den er komplett i 2017.
  
Så det er liten tvil om at behovet for bokhylle og besøk på biblioteket vil avta etter hvert. 

onsdag 28. november 2012

Får ancestry.com konkurranse?

De store slår seg sammen og blir stadig større. Denne gangen er det MyHeritage som overtar Geni

I følge Geni er MyHeritage følgende: 
MyHeritage is the most popular online family tree network to discover, share and preserve your family history. Families around the world can create their own private family websites to share pictures and videos, organize family events, build family trees and search for ancestors. With 38 languages, 1.1 billion profiles and 23 million family trees, MyHeritage.com is uniting families worldwide.  

Geni beskriver denne sammenslåing slik: 
Geni will remain an independent brand at www.geni.com. We remain fully committed to creating the largest, most comprehensive and most accurate family tree of the world. The entire Geni team will continue on with MyHeritage, for a total of 130 employees. 

En av de umiddelbare konsekvensene er at det blir gratis å bruke Geni. Men siden dette er kommersielle selskaper så bør man regne med at de også vil tjene penger på dette på lengre sikt. Online familie-trær som Geni kan være et greit verktøy for å se hva andre har funnet ut, men man bør være meget kritisk til denne type informasjon for her er det veldig mye useriøs slektsforskning som er tilgjengelig. 

Så får vi se da om MyHeritage virkelig er i stand til å by ancestry.com konkurranse etter hvert.   

Ønsker du å lese pressemeldingen finnes den her.

mandag 26. november 2012

Ny optimisme i Norway-Heritage

I forrige uke kom meldingen om at Norway-Heritage trengte støtte for å unngå nedleggelse av sin virksomhet. Dette resulterte i så mange former for støtte til dette populære nettstedet at det nå ser mye lysere ut. Børge Solem, lederen av Norway-Heritage, har lagt ut følgende melding på nettstedets eget forum: 

24/11/2012
Thank you all very much for all the support and sentiments. I want you to know I am by good health. Please forgive me for having to let you wait a little longer for an update as I am away from home till next week. However, I will just let you know that from the many responses I have had the latest weeks I understand that the site is important to many people and I feel obliged to keep it running. I would like you to know that I have had several responses from individuals and organizations who have offered their possible help and support to keep the site alive. This looks very promising and I now feel pretty sure that Norway Heritage can be continued. 

Børge Solem

fredag 23. november 2012

… there's no app for that!

John D. Reid i Ottawa, Canada skriver bloggen Anglo-Celtic Connections og det er en blogg jeg med stor interesse har fulgt i flere år. I dag kom innlegget "Ramblings on why family history?" Les selv og gjør dine betraktninger. Ja, hvorfor driver vi med denne hobbyen...
 


     

søndag 18. november 2012

Norway-Heritage trenger din støtte

Norway-Heritage er et nettsted som har mye informasjon om blant annet emigrasjon, skip og passasjerlister. Nettstedet er ofte benyttet av slektsforskere og deres fora har svært mange erfarne og entusiastiske deltakere.  
Nå kan det se ut som om at de må legge inn årene. På deres nettside står følgende melding: 

Norway Heritage to be discontinued.

The Norway Heritage website has been on-line for 15 years now. It's been a lot of fun, a lot of hard work, and very interesting. However, as you can probably imagine keeping such a project going requires some kind of financial support in addition to other contributions. I regret to have to announce that I can not any longer keep the Norway Heritage website alive. The Norway Heritage Project and Website will therefore most likely be discontinued in 2013.

Yours, Borge Solem 


Det vil være synd om dette flotte nettstedet legges ned, men det går ofte slik når det ikke er en forening som står bak. Kanskje dette gir NSF eller DIS-Norge en mulighet til å hjelpe til med fortsatt drift i en eller annen form.

torsdag 15. november 2012

En forening som sliter

NSF var kjent for å fremme slektsforskning av høy kvalitet. Det omdømme har de bygget jevnt og sikkert siden starten i 1926. 

Foreningen har siden jeg ble kjent med den for nesten 50 år siden ikke briljert med forenings drift og dette har resultert i aktiviteter stort sett sentrert i Oslo-gryta. Det har vært gjort flere forsøk med å etablere distrikts representanter uten at dette har gjort foreningen mer landsdekkende. Siste forsøk er å få igang aktiviteter i Hedmark hvor foreningen håper på et fruktbart samarbeide med andre foreninger og lag i samme område. NSF skal visst ha 61 medlemmer i Hedmark. Dette er veldig få skal man kunne skape varig aktivitet i fylket. Min erfaring med etablering av DIS lokallag i tre fylker og gjenoppliving av lokallag i to fylker tilsier at man i det minste må ha 100 medlemmer i området skal aktiviteten kunne opprettholdes over mange år. I tillegg er NSF sin frontfigur i fylket ikke kjent for diplomati og samarbeide. Her ligger det meste til rette for et bomskudd fra NSF.

torsdag 8. november 2012

Fremtidens gravstein

Vi får håpe at dette ikke blir en typisk gravstein i fremtiden. Men noen gravsteiner har visst allerede en Quick Response (QR) på plass med lenke til informasjon om personen. En annen sak er at personer i dag ofte har svært lange navn som kan kreve relativt store gravsteiner dersom hele navnet skal på plass. Store gravsteiner blir neppe tillatt så kanskje det blir et større behov for en QR på gravsteinen i framtiden.

Skal det være en slik gravstein så finner du sikkert en her. Dette temaet er også omtalt i mailonline.             

torsdag 1. november 2012

Nytt New Zealand forum

De siste to årene har det foregått store forandringer i foreningen New Zealand Society of Genealogists (NZSG). Foreningen har fått et helt nytt styre, ny redaktør av deres medlemsblad og ny nettside redaktør. 

Tidligere denne måneden starter foreningen også opp et nytt forum. Det ser ut til at forumet er basert på en programvare som minner om DIS-Norges Slektsforum. Den store forskjellen i forhold til Slektsforum er at det bare kan brukes av foreningens medlemmer og er delt opp i følgende fire fora:
  • NZSG - our society
  • Genealogy
  • Introduce Yourself & Off-topic Chat
  • Help 
DIS-Norge har også på sitt Slektsforum noen fora som kun er forbeholdt medlemmer. NSF etablerte tidligere i år sitt eget forum som også kun er forbeholdt sine medlemmer. Det som kjennetegner disse fora er at aktiviteten er så liten at få, om noen, følger med på hva som skjer der. Basert på denne erfaringen er det vel neppe liv laga for NZSG sitt forsøk, men kanskje er forholdene litt anderledes down under.

            

torsdag 25. oktober 2012

Nytt Middelalderforum

Den 23. oktober startet Norsk Slektshistorisk Forening (NSF) sitt forum for middelalder genealogi. I dette tilfelle vil det si slektsforskning for perioden før år 1660. I løpet av det første døgnet hvor dette nye forumet fikk stor oppmerksomhet på Digitalarkivets Brukerforum med over 30 innlegg fra omtrent 20 personer var aktiviteten kun 3 forskjellige tema fra samme person på NSF sitt Middelalderforum. Det er tydelig at interessen for å diskutere det nye forumet er mye større enn interessen for middelalder genealogi. Dette var ikke uventet da det har vært fullt mulig å adressere middelalder genealogi både på DIS-Norges Slektsforum og Digitalarkivets Brukerforum uten at dette har skjedd i noen særlig grad. 

Det er synd at NSF bruker ressurser på å starte opp et eget forum som høyst sannsynlig vil bli like mislykket som deres andre fora i stedet for å støtte opp om allerede eksisterende fora. Slektsforskerne i Norge er så få at de bør konsentrere seg om å holde liv i og videreutvikle det mest aktive forumet som de siste årene har vært DIS-Norges Slektsforum.            

onsdag 24. oktober 2012

Superbidragsyteren

Dere som er innom bloggen min har kanskje registrert at det settes stor pris på de som bidrar i den enorme slektsforsker-dugnaden som foregår rundt om. På denne arenaen er det veldig mange bidragsytere, men det er en som er langt mer aktiv enn andre og det er Anne-Lise. Hun har sin egen blogg hvor hun forteller om sine aktiviteter. I mars nevnte hun at hennes arbeide med registreringen av 1875-folketellingen hadde nådd noe over 60 000 personer. Og det skal ikke forundre meg om det har blitt enda flere. Den 1. juli deltok hun også i FamilySearch sin registreringsrekord sammen med over 46 000 andre som resulterte i totalt over 10 millioner registreringer på en dag. Anne-Lise sin innsats for å få 1875 folketellingen registrert er formidabel og hun er en kandidat til årets slektsforskerbragd som det skal bli veldig vanskelig å overgå. Du verden så heldig vi slektsforskere er som har en slik superbidragsyter. 

En oversikt over hva som er søkbart av 1875 folketellingen på Digitalarkivet finnes her, men det er usikkert om denne siden er ajour. Vestfold skal være ferdig registrert, men den delen er kanskje ikke gjort søkbar enda.    

mandag 22. oktober 2012

ancestry.com får ny eier

Så skal det visst ha skjedd. Allerede i juni gikk det rykter om at facebook eller google var i ferd med å overta ancestry.com. Men er det visst det europeisk investeringsselskapet Permira som har overtatt selskapet for USD 1,6 milliarder. Riktig nok har ikke Permira bekreftet dette i skrivende stund. Det er åpenbart at det er penger i slektsforskning og at Permira tror at de kan drive ancestry.com enda bedre. Vi får vel bare vente å se hva forandringene blir, men det blir vel neppe billigere å benytte seg av deres tjenester.

søndag 14. oktober 2012

Hvem er medlem av en forening?

Fra tid til annen presenteres resultater fra undersøkelser som kan være av interesse. I Canada har de foretatt en online innsamling av data fra nesten 3000 slektsforskere. Denne undersøkelsen viser at 63% ikke var medlem av en relatert forening og at andelen var lavest blant de med høyere utdannelse. Du kan lese mer om denne undersøkelsen og resultatene her. Det er åpenbart at foreninger for slektsforskning ikke klarer å fange opp alle som har denne interessen. 

Spørsmålet er vel hva slektsforsker foreningene skal kunne tilby denne gruppen av slektsforskere i disse tider hvor svært mye allerede er tilgjengelig via internett. Dette er adressert i en nylig doktorgrad av Jennifer Kathleen Matthews Land, “From Gravestones to Google: The Impact of Internet Adoption on Genealogists’ Information and Communication Behavior”. Det kan se ut som om internett er i ferd med å overta store deler av den rollen som foreninger tidligere hadde og at man får flere online foreninger eller interessegrupper som f.eks. ISOGG

onsdag 10. oktober 2012

135 millioner data fra Australia og New Zealand

Findmypast har utvidet sin database med hele 56 millioner søkbare data for Australia og New Zealand. Med denne utvidelsen er det totalt 135 millioner data i denne delen av deres database. Ved første øyekast kan det se ut som om det er mye av de samme data som Ancestry tilbyr. Et årsabonnement for denne delen av Findmypast koster i underkant av 60 australske dollar. En oversikt over hva databasen inneholder finnes her.   

mandag 1. oktober 2012

Auckland Heritage Festival

Det er fortsatt tid til å rekke denne festivalen! Det er bare å sette seg på flyet. 

Denne plakaten var så flott utformet og litt uvanlig i forhold til hva vi er vant med i vår del av verdenen. Legger den derfor ut så den kanskje også vil inspirere andre plakat-lagere.     

onsdag 19. september 2012

Spennende nytt verktøy

NSF arrangerer denne helgen Slektshistorisk LAN-party. Dette er noe nytt for slektsforskere i Norge og det blir spennende å se om det blir så vellykket at det blir gjentatt ved en senere anledning. På Oslosurf finner vi følgende opplysninger:  

Norsk Slektshistorisk Forening inviterer til Genea-LAN - Europas første LAN-party for slektsforskere. Sett av helgen 21. til 23. september, og forbered deg på 44 timer non-stop slektsforskning på nær-nett med andre slektsforskere. Vi rigger oss til i Øvre Slottsgate 2, alle tar med seg PC - så kobler vi oss på nett med hverandre, lokale ressurer og nettet - og setter i gang!

Medlemmer av foreningen: kr. 200,-. Andre kr. 400,-.
Sted: Slektsforskernes hus
Adresse: Øvre Slottsgate 2B, Oslo
Epost dette arrangement: kontor@genealogi.no
Dato: 21. september 2012
Tid fra: 18:00
    
   
NSF slår også på stortromma med en rekke presentasjoner, hovedsaklig gitt av foreningens medlemmer. 

Det er fint at man forsøker seg på nye former for å bringe slektsforskere sammen og på den måten skape nye verktøy, men har NSF valgt et gunstig tidspunkt for et slikt forsøk? Aktiviteten på diverse slektsforsker fora har fortsatt ikke kommet godt igang etter sommerens dvale. Historisk sett har aktiviteten vært på topp i første kvartal av året som trolig er et bedre tidspunkt for en slik aktivitet. En utvidet tidsfrist for påmelding kan tyde på at interessen er mindre enn forventet. Det blir spennende å se hvor vellykket dette arrangementet blir.  

tirsdag 10. juli 2012

Søk i verdens største database

Tidligere nevnte jeg hvordan man bør søke i FamilySearch databasen som er verdens nest største database. Slektsforskeren Michael Hait skriver bloggen Planting the Seeds og har skrevet om hvordan man gjør effektive søk i ancestry.com databasen med hele 10 milliarder poster. Mange av oss bruker mye tid på søk i disse databasene og da kan det være lurt å sjekke sine egne søkevaner mot andres. Ofte plukker vi opp nye måter å gjøre effektive søk på.

Selv bruker jeg et World Deluxe-abonnement på ancestry.com og er godt fornøyd med det. DIS-Norge har tilbud på slike abonnement. Og det er ikke bare meg som bruker ancestry.com. Det skal visst være over 2 millioner andre også som abonnerer. Flere tall om ancestry.com finnes på GeneaPress.

tirsdag 3. juli 2012

Søkbare NZ emigrant lister

FamilySearch kommer stadig med nye flotte hjelpemidler for slektsforskere. Denne gangen er det passasjerlistene med emigranter til New Zealand for perioden 1855 - 1973. Totalt er det hele 817 601 registreringer. Denne nye tjenesten ble tilgjengelig den 27. juni 2012.

onsdag 27. juni 2012

DNA tester og anetavle

Det finnes tre typer DNA tester som er mest relevant i forbindelse med slektsforskning:

- yDNA
- mtDNA
- Autosomal

For å kunne relatere disse testene til anetavlen viser figuren hvilken del av anetavlen disse testene adresserer. Som vi ser så angår yDNA og mtDNA testene, som til nå har vært de mest vanlige, kun en meget liten del av anetavlen. Når vi også legger til at disse testene ofte adresserer direkte far (yDNA) eller mor (mtDNA) linjer mange tusen år tilbake i tid blir utsnittet av anetavlen forsvinnende liten. Autosomale tester derimot dekker mesteparten av anetavlen og anene nærmest i tid. Denne type test er derfor ofte av størst interesse for slektsforskere og kan brukes som en "DNA DIStreff". 

Den som ønsker å lære mer finner informasjon på DIS-Norges DNA sider.

fredag 22. juni 2012

The Genealogue er tilbake

Etter et opphold på over to år er denne friske og humoristiske slektsbloggen tilbake. Den har undertittelen "Genealogy News You Can't Possibly Use" som passer bra.

Så dersom du en dag trenger litt avveksling fra den litt mer seriøse slektsforskningen kan du ta en tur innom The Genealogue. Også eldre innlegg kan godt leses for her er det mye unyttig å ta av.

lørdag 16. juni 2012

Slektsblogger verden rundt

Family Tree Magazine har i artikkelen Around the World in 40 Blogs laget en oversikt over populære slektsblogger verden rundt. Britiske slektsblogger er meget godt representert, men for de fleste land er kun en blogg nevnt. Norges bidrag til oversikten er DIS-Norges hovedside. Sverige har med slektsbloggen Swedish Thoughts. Finnland, Danmark og Island er ikke nevnt. Bloggen til Auckland City Libraries, Family History Blog representerer New Zealand. 

tirsdag 12. juni 2012

Søk i verdens nest største database

FamilySearch har en fantastisk søkbar database med over 3 milliarder poster. Da kan det være vel verdt å bruke et par minutter på en video som viser hvordan søk kan gjøres på en effektiv måte. Nærmere opplysninger om dette finnes på den utmerkede FamilySearch Blog som det også kan være lurt å følge med på.

Nå skal man ikke ta alle opplysningene man finner i denne databasen som sannheter. Den er heller et hjelpemiddel til å finne fram til de beste kildene. Så husk å sjekke opplysningene du finner i FamilySearch.

Like etter at dette innlegget ble lagt ut første gang oppdaget jeg at det finnes en database som er enda større enn FamilySearch. Det er databasen til ancestry.com med hele 7 milliarder poster. Antar derfor at FamilySearch er nest størst.

onsdag 6. juni 2012

Google og Facebook snuser på Ancestry

Spekulasjonene går om Ancestry.com snart blir slukt av Google eller Facebook eller noen av de andre store aktørene. Skulle det skje så er det i alle fall et tegn på at slektsforskning er populært og at noen ser store penger i dette. Det er Bloomberg som ser på denne muligheten.

Men det er også de som ikke har noen tro på at de blir Facebook eller Google som kjøper opp. En av dem er

lørdag 2. juni 2012

50 Blogs from Down Under

Tidsskriftet Inside History Magazine, som dekker slektsforskning og historie i Australia og New Zealand, har laget en oversikt over topp 50 genealogi blogger for de som er interessert i slektsforskning i den delen av verdenen. Det er Jill Ball som  skriver bloggen Geniaus som har laget oversikten. Den er delt inn i følgende grupper av blogger:
  • Bibliotek
  • Foreninger
  • Personlige
  • Tema
  • Internasjonale   
  • Kommersielle tjenester
  • Jill Ball
Dette er en grei oversikt med fokus på Australia, men den dekker nesten ikke New Zealand og har ellers en del svakheter.

At Blaine Bettingers meget gode DNA blogg The Genetic Genealogist er nevnt under tema er bra, men da hadde jeg også forventet å finne Dienekes' Anthropology Blog nevnt der.

Blant internasjonal blogger hadde jeg også regnet med å finne Dick Eastmans ledende blogg Eastman's Online Genealogy Newletter, men den glimrer med sitt fravær. Derimot så nevnes bloggen footnoteMaven som ikke har hatt nye innlegg de siste tre månedene.

lørdag 26. mai 2012

Hvem tror du at du er?

Nå bekrefter nrk.no at det snart kommer en ny sesong med programserien "Hvem tror du at du er?". Da er det trolig høsten 2012 det er snakk om. Vi får i alle fall håpe det da interessen for slektsforskning er normalt stigende utover høsten. 

Tidlig i 2011 sendte NRK de åtte første programmene i denne serien og det resulterte i en enorm interesse for slektsforskning. DIS-Norges Slektsforum dro stor nytte av dette og ble på den tiden det største forumet for slektsforskning i Norge. 

De siste årene har det vært flere norske TV program knytte opp mot slektsforskning og da gjerne i forbindelse med utvandringen til Amerika. Disse programmene har blitt sendt på mindre TV kanaler og har ikke hatt noen stor betydning når det gjelder interessen for slektsforskning.

I 2011 virket programserien "Hvem tror du at du er?" som en stor reklamekampanje for slektsforskning. DIS-Norge klarte å dra stor fordel av dette med økt aktivitet på Slektsforum og mange nye medlemmer. Klarer de å gjenta denne suksessen også denne gang eller er det Digitalarkivet eller Norsk Slektshistorisk Forening som er flinkest denne gangen? 

fredag 18. mai 2012

Digitalarkivet blir enda mere brukervennlig

Denne uken gjorde Digitalarkivet sin søketjeneste tilgjengelig som app for iPhone og iPad. Android versjonen kom tidligere denne måneden. I noen slektsforsker fora kan det se ut som om det er flere som stiller seg tvilende til nytten av at Digitalarkivets søketjeneste blir tilgjengelig som app. Det som ofte kjennetegner slike synspunkter er at de ikke er kjent med hvilket fantastisk verktøy smarttelefoner og nettbrett kan være. Man må erfare disse vektøyene for kunne se den virkelige nytten. Digitalarkivet har så absolutt gjort det og atter en gang levert et fantastisk verktøy for slektsforskere. Så nå har jeg Digitalarkivets søketjeneste lett tilgjengelig både på min iPhone og iPad.

Den enkleste måten å finne Digitalarkivets app er trolig å søke på "digitalarkivet" når du søker i App Store.    

onsdag 16. mai 2012

Pass it on

New Zealand Society of Genealogists (NZSG) har også fokus på eksterne aktiviteter. Der har de valgt å konsentrere seg om hele august måned i motsetning til i Norge hvor vi har en felles Slektsforskerdag for hele landet. I år er temaet:
 
 “Family History is Cool, Pass it on” 

Hensikten er som NZSG beskriver det: 

"The idea is to encourage people to pass on their family history, stories, photos etc. The idea look at ways on how you can share your family history and to encourage people to pass on their family history, stories, photos etc."

onsdag 2. mai 2012

20 millioner søkbare norske personposter

Digitalarkivet er ute med testing av BetaDigitalarkivet. Ikke alt er på plass enda, men store deler av folketellingene (hele 1910 og 1865 tellingene) og kirkebøkene er søkebare. Mesteparten av de tilgjengelige dataene fra folketellingene i 1870, 1875, 1885 og 1891 er også søkebart. Dette utgjør til sammen nærmere 20 millioner personposter. Etter hvert vil det komme til søkebare opplysninger om emigrantprotokoller, skifter, skattelister og matrikler.  

BetaDigitalarkivet har et utmerket søkeverktøy som ga meg en flott oversikt over personer med felles familienavn. Ja, det kan se ut til at jeg kanskje fant opplysninger som kan hjelpe meg å løse en over 40 år gammel slekts-nøtt. Felles søk i så mange forskjellige kilder spredd over hele landet kan gi nye vinklinger og ledetråder som kan bli verktøyet som knekker slekts-nøtter.

torsdag 26. april 2012

Imponerende medlemsblad

I lengre tid har jeg vært så heldig å motta DIS-Vestfolds medlemsblad DIZ som vedlegg til epost. I dag kom årets tredje utgave. Forsiden som er avbildet til venstre og hele bladet har en meget tiltrekkende layout med fantastisk flotte bilder. Men det er ikke bare bildene og layouten som er av ypperste kvalitet i dette medlemsbladet. Her er det svært mye meget interessant lesestoff, i alle fall for meg. Et lite utvalg av innholdet er også vist på forsiden. Man kan jo få rent lyst til å flytte til Vestfold for å ta del i denne DIS-Vestfold verdenen. Nå skal man ikke forvente at alle DIS redaktørene skal kunne lage et så bra medlemsblad som DIZ redaktør Willy Fredriksen produserer, men medlemsbladet kan gjerne være et forbilde, også for Slekt og Data.      

søndag 22. april 2012

MemoryTree i New Zealand

I New Zealand har man også et nettsted hvor man kan finne opplysninger om relativt nylig avdøde personer. Det vil si at nesten 200 000 person død etter 2005 er registrert i denne databasen. Det er gratis å søke, men ønsker man en kopi av dødsannonsen koster det et par NZ dollar.

Myndighetenes online database over døde mangler dødsfall for de siste 50 år så det mangler fortsatt lett tilgang til opplysninger for en periode på litt mindre enn 45 år.

tirsdag 21. februar 2012

Enda et forum

Ja, hvor mange fora for slektsforskning trenger vi? Denne gangen er det FamilySearch som har startet et forum for slektsforskning i Norge på Facebook. Antallet slike fora synes å være i sterk vekst og det er vel få om noen som nå klarer å ha en total oversikt over slike fora. Noen kommer og noen dør ut. Blir det for mange fora så går det ut over kvaliteten. Jeg er derfor tilhenger av relativt få fora slik at det ikke blir alt for krevende for de som ønsker å følge med. For øyeblikket kan det se ut som det Facebook som er på frammarsj på dette området. For meg blir dette for lite oversiktlig og for mye støy, men hjelper det til å få den yngre garde interessert så skaper det vel en positiv effekt som hobbyen vil tjene på i lengden.

søndag 22. januar 2012

Mindre aktive norske slektsblogger

Utvalget av norske slektsblogger er fortsatt ganske stort selv om noen synes å ha tatt kvelden. Jeg har tidligere laget oversikter over nye slektsblogger. Den siste er fra november 2010 og finnes her. Siden den gang har jeg registrert få nykommere og den eneste med et rimelig aktivitetsnivå er Bloggen til Rune Nedrud i NSF. Riktig nok en bra blogg som til tider deler sine tanker om det å drive foreningsvirksomhet.

Ser man på aktivitetsnivået til de mest aktive slektsbloggene som også gir en grei oversikt over aktiviteten så har aktiviteten siden 2009 falt betraktelig. I 2010 og 2011 var aktiviteten redusert til henholdsvis 55% og 40% av aktiviteten i 2009. Fortsetter denne trenden blir det snart veldig få blogger med et rimelig aktivitetsnivå. En blogg som er savnet og som var en av mine favoritter er Slektsbloggen til Per Olav som hadde sitt siste innlegg i november 2010.

Av blogger som har hatt mange gode innlegg det siste året er bloggen Genit av Liv Marit Haakenstad, så det skjer da også positive ting. Så finnes også DIS-Norges lederblogg med sine faste daglige innlegg, så det finnes heldigvis unntak fra den dalende aktiviteten. En annen positiv observasjon er at det kun er fem dager siden siste innlegg på min 10 norske slektsbloggliste. I november 2010 var det tilsvarende tall 7 dager.