tirsdag 7. november 2023

Avtagende aktivitet i slektsfora

 

Som illustrert i figuren har aktiviteten i de mest aktive norske slektsforskerfora gradvis avtatt de siste årene. Først ute var Slekt og Data sitt «Slektsforum» hvor aktiviteten begynte å avta i 2019. At aktiviteten har avtatt der er kanskje ikke så rart når vi ser at også tidligere sentrale og erfarne medlemmer av Slekt og Data velger å bruke andre plattformer når de søker hjelp. I Facebook-gruppen «Slektshjørnet» har vi sett en tilsvarende reduksjon i aktiviteten siden 2020. Det ser ut til at begge disse fora står overfor en sakte død.

Når vi ser på «Brukernes eget forum» på Digitalarkivet, har aktiviteten begynt å minke fra 2021. Til slutt, for det mest aktive norske slektsforskningsforumet, nemlig Facebook-gruppen "Vi som driver slektsforskning," har vi observert redusert aktivitet siden 2022.

 

Årsakene til denne utviklingen er ikke nødvendigvis åpenbare. Det kan skyldes en generell nedgang i interessen for slektsforskning, men det kan også være et resultat av stadig flere slektsforskningsfora som tar over en del av aktiviteten. I min ideelle verden foretrekker jeg et begrenset antall større fora  fremfor mange mindre, da dette gjør det enklere å drive slektsforskning. Halvdøde fora gir vanligvis begrenset nytte, og det er vanligvis enklere å finne relevant informasjon ved å benytte seg av fora med høy aktivitet.

 

Når de to nasjonale slektsforskerforeningene selv har opprettet Facebook-grupper for generelle etterlysninger med liten aktivitet de siste årene, kan dette ha motsatt effekt og gjøre det mer utfordrende å drive slektsforskning, selv om det kanskje var deres intensjon å hjelpe. I stedet kan disse foreningene hjelpe medlemmene sine ved å henvise dem til  allerede etablerte, store slektsforskningsfora.

3 kommentarer:

Vidar Holum sa...

Hei
Spennende tema du tar opp Vidar.
Hvordan vil Metas betalingsløsninger påvirke utviklingen videre?
Kanskje det var lurt av NRK å satse på egen plattform og fjerne innholdet fra FB?

Ja viktig å se hva S&D gjør, jeg brukte lenge Slektsforum, i mindre grad Brukerforum, Slektsforum har jeg ikke brukt.

Jeg forsvant nok fra S&D ressurssider når man besluttet å vrake Distreff som jeg likte.
Hilsen Vidar Holum.

Vidar Holum sa...

Hei
mente Slektshjørnet som jeg ikke har brukt, fant ikke noen redigeringsknapp
VidarH

Vidar Øverlie sa...

Hei VidarH,
Mange takk for kommentarene.
Jeg har nok ikke noen gode svar på dine spørsmål. Tilbudet fra S&D har dessverre vært avtagende de siste årene. Det er synd at de ikke klarer å opprettholde mange av tjenestene sine som f. eks DIStreff, Genress og slektsforskerbasen. Kanskje det er behov for noen nye koster?
MVH
Vidar