test

onsdag 12. desember 2007

DNA og Slektsforskning

Jeg hadde også tenkt å skrive litt om DNA og slektsforskning så det er bare å sette i gang. Dette er et tema som har blitt interessant de siste årene med store fremskritt på DNA analyser til priser som er overkommelig for folk flest. DNA analyser til bruk i slektsforskning er mest utbredt i land med gamle familienavn, som f. eks England og USA, hvor man ønsker å etablere en forbindelse til familienavnet. I Norge har vi relativt få gamle familienavn og interessen for genetisk genealogi er nok litt mindre, men mange er nysgjerrig på hva man finne ut ved hjelp av slike DNA analyser. At det er en betydelig interesse for dette temaet viser antallet visninger av tråden DNA og slektsforskning som jeg startet på Slektsforum for litt over to år siden. Denne artikkelen har til nå hatt over 18 700 visninger som er rekord på Slektsforum.

I denne første artikkelen på temaet vil jeg begrense meg til hva som er skrevet på norsk. I tillegg til tråden på Slektsforum så finnes følgende bøker:
  • Jakten på Superoldemora – Slektsforskning for barn, av Hanne S. Finnestad, 2006
  • Evas sju døtre – En fortelling om våre genetiske formødre, av Bryan Sykes, 2006
Temaet har også vært omtalt i Norsk Slektshistorisk Forenings medlemsblad Genealogen:

  • Evas sju døtre – En fortelling om våre genetiske formødre, av Lars Løberg, Genealogen nr. 2/2003
  • DNA vinner terreng: Skotsk gen avslørt, av Jan Myhrvold, Genealogen nr. 2/2007
Både Finnestad og Løberg referer til Bryan Sykes bok om Evas sju døtre, men har knyttet dette opp mot norske forhold. Myhrvolds artikkel omtaler DNA brukt for å knytte forbindelse mellom norske og skotske grener av slekten Matheson.

1 kommentar:

TorillJ sa...

Interessant at du trekker inn artikkelen fra min almenning Myhrvold